Pet Zvezda

“5 stvari zbog kojih treba posetiti Budimpeštu”

Saveti

Parlament

Nije moguće posetiti mađarsku prestonicu a ne obići Parlament. Ova impozantna građevina zauzima 268 metara obale Dunava i time je drugi najveći Parlament u Evropi. Izgrađena je 1904. godine a interesantno je da je za njenu izgradnju korišten isključivo domaći materijal kao i radnici. 

Ukoliko želite da osmotrite kako sve izgleda iznutra, karta iznosi 20 evra. U periodu od aprila do novembra, radno vreme je od 08:00 do 18:00 časova, a tokom ostatka godine, nešto kraće, od 08:00 do 16:00 časova.

Budim

Budim je naziv za stari deo grada, a prelaskom jednog od 9 mostova vrlo lako stižete do njega. U koji god deo da zađete pronaći ćete nešto interesantno, bio to Budimski zamak, Citadela,  Ribarski bastion ili neka čarobna stara ulica. Sa Budima se pruža predivan pogled na Peštu i Dunav, i uvek je dobar izbor za fotografisanje. 

Do vrha Budima možete stići i žičarom, a cena vožnje u jednom pravcu iznosi 3,5 evra.

Noćna vožnja brodom

Mađarskom prestonicom protiče Dunav preko koga se pruža čak 9 mostova. Takođe, ploveći rekom možete da vidite dve obale koje predstavljaju dva različita dela grada, Budim i Peštu. Međutim u večernjim satima, doživljaj je još veličanstveniji. Svetla Parlamenta i Budima, svakog ostavljaju bez daha a uz prijatnu večeru i vino na brodu, užitak je potpun.

Cene ovih vožnji su oko 30 evra a na obali možete pronaći mnoštvo brodova koji plove u turama u trajanju od 45 minuta.

Gulaš

Najpoznatije mađarsko nacionalno jelo možete probati skoro na svakom koraku i koje god mesto da odaberete, nećete pogrešiti. Goveđe meso i testenina glavni su sastojci ovog jela a ukoliko ste ljubitelj začinjene hrane, ovaj specijalitet će vam se dopasti. Izvanredan ukus će se slagati i sa pivom, pa je ova kombinacija česta pojava u tradicionalnim mađarskim restoranima.

Madjarski gulaš

Langoš

Drugi nacionalni specijalitet jeste popularni langoš. U Srbiji ovo jelo znamo pod nazivom mekika, međutim Mađari su neprikosnoveni u pravljenju ovog specijaliteta u kombinaciji sa sirom. Ukoliko na ulicama Budimpešte vidite redove ljudi koji čekaju budite sigurnii da je u pitanju langoš. 

Langoš se u Mađarskoj uglavnom jede s nogu a cena ne prelazi 4 evra.