Pet Zvezda

Dubai – dragulj pustinje, idealna destinacija za letovanje usred hladne zime!

Azija

Danas ne postoji osoba koja nije čula za azijski grad Dubai, poznat po tome što pleni svojom lepotom, luksuzom, modernošću i arhitekturom. Najveći i najnaseljeniji grad Ujedinjenih Arapskih Emirata predstavlja jednu od najatraktivnijih i najposećenijih turističkih destinacija na svetu. Sa obzirom na visoke temperature tokom čitave godine, ovaj dragulj pustinje predstavlja idealnu destinaciju za sve ljubitelje toplog vremena.

dubai hotel Jedro

Sam dolazak u Dubai predstavlja ostvarenje sna mnogim ljudima. Inovacije i eksperimenti u korišćenju tehnologije stvorili su njegov savremeni, futuristički izgled, jer ukoliko bismo ga uporedili sa mnogim drugim svetskim gradovima, imali bismo osećaj da smo otputovali u budućnost, barem nekoliko decenija unapred. Što se tiče spektakularne arhitekture Dubaija, za početak, neophodno je spomenuti modernu i grandioznu Burj Khalifu. Ona predstavlja najviši oblakoder na svetu, i najpopularniju turističku atrakciju u Dubaiju. Takođe,  čuda tamošnje arhitekture jesu i veštačka ostrva, a najveće ostrvo je Jumeirah. Ono je izgrađeno u obliku palme, i na njemu se nalaze apartmani, vile, hoteli, luksuzne prodavnice, i mnoštvo drugih objekata. Interesantno je da se najveći, i jedan od najpoznatijih zabavnih i tematskih parkova, inspirisan između ostalog crtanim filmovima i superherojima, nalazi upravo ovde. Najstarije delove grada predstavljaju Bur Dubai i Shindagha, a važno je posetiti i persijski kvart Bastakyiju. Koga zanima istorija grada, ima priliku da poseti muzej Dubai i da sazna mnoštvo neverovatnih informacija o njemu.

dubai

Važno je napomenuti da je Dubai naročito popularan zbog svojih prelepih peščanih i čistih plaža, od kojih su najpopularnije plaže Jumeriah i Kite. Ukoliko se nađete u Dubaiju, neophodno je otići na pustinjski safari i uživati u dinamičnoj i uzbudljivoj vožnji po pustinji, jahanju kamila, kao i u poseti beduinskom selu.

Stanovnici Dubaija poštuju svoju tradiciju i islamsku veroispovet, a u skladu sa tim turisti treba da usmeravaju svoje ponašanje, poštujući običaje države u kojoj se nalaze. Na primer, konzumiranje alkohola nije dozvoljeno na javnim mestima, a na dosta mesta se alkohol i ne služi, uz izuzetak restorana i hotela.

Dubai je grad koji neminovno ostavlja bez daha ljude širom sveta. Osim svojih očaravajućih plaža i velelepnog izgleda, on predstavlja i jedinstveni spoj modernog i futurističkog elementa sa tradicijom i kulturom koje sežu daleko u prošlost, što ga čini još specifičnijim i interesantnijim za posetiti!