Pet Zvezda

Andrićgrad: Doživite nezaboravno iskustvo uz književnost i istoriju

Bosna i Hercegovina

Ivo Andrić, čuveni srpski pisac i nobelovac, poznat je i cenjen širom sveta. Njegovi romani bez ikakve sumnje pripadaju samom vrhu srpske i svetske književnosti, i predstavljaju inspiraciju mnogim ljudima, pa tako i našem poznatom režiseru Emiru Kusturici. On je vođen upravo tom inspiracijom došao na ideju stvaranja Andrićgrada

andric grad

Andrićgrad se nalazi u Republici Srpskoj, u Višegradu, na ušću reka Drine i Rzava, i predstavlja kulturni centar i veliku turističku atrakciju. Mesto na kom se nalazi je od izuzetne važnosti, jer predstavlja prostor gde se odigrala radnja Andrićevog čuvenog romana  „Na Drini Ćuprija“. Čitajući određenu knjigu, u mislima kontruišemo opisana mesta, ličnosti i situacije, čime se naša svest premešta u drugu realnost, opisanu u datom romanu. Andrićgrad nam pruža mogućnost da psihološki uđemo u svet našeg nobelovca i da, vrativši se na trenutak u prošlost, mnogo dublje osetimo njegove reči. 

Andriic grad visegrad

Andrićgrad predstavlja raskrsnicu različitih epoha i kultura, što možemo uočiti u samoj šetnji gradom, čija arhitektura upravo to oslikava. Ideja Emira Kusturice zasnivala se na želji da se u Andrićgradu prepliću elementi vizantijskog i turskog perioda, kao i renesanse. 

Ivo andric spomenik u visegradu

U gradu postoje dva trga – Trg Nikole Tesle, na kome se nalazi raskošan spomenik nobelovcu u čiju čast je ovaj grad podignut, i Trg Petra Petrovića Njegoša, kao i njegov spomenik. Od izuzetne važnosti je Andrićev institut, posvećen društvenim naukama i knjiženosti, čiji je direktor Emir Kusturica.

andric grad

Ukoliko se nalazimo u Andrićgradu, nezaobilazna je poseta Galeriji u kojoj se nalaze slike značajnih umetnika sa naših prostora. Takođe, upravo ovde možemo videti repliku manastira Visoki Dečani. Šetajući gradom, možemo naići i na bioskop „Dolly Bell“, kao i na knjižaru „Ili-ili“, koja je posebno interesantna. Iako je knjižara, ona nudi veliki izbor vina i rakije za sve ljubitelje, a nazvana je prema omiljenoj knjizi našeg nobelovca, koju je inače napisao čuveni egzistencijalistički filozof  Seren Kjerkegor. 

ndric grad Kasaba

Takođe, pored različitih znamenitnosti, grad nudi široku ponudu odličnih kolača, kvalitetne hrane za sve gurmane, kao i lokala za večernji izlazak.

drina andric grad

Andrićgrad je mesto koje privlači sve ljubitelje knjiženosti i istorije, i privlači ljude širom sveta, a dolaskom ovde spajamo duh prošlosti sa duhom sadašnjosti, i stvaramo jedno nezaboravno iskustvo.