Pet Zvezda

Azori, oaza mira

Evropa

Nije nam cilj da vas tekstovima obasipamo stvarima i mestima koji su vam uveliko poznati, mada, dešava se i to. Cilj nam je da vam približno i da vas upoznamo sa svim prelepim mestima, destinacijama ,kako u Srbiji, tako i u celom svetu. 

Azorska ostrva ili Azori prava su oaza mira. Predstavljaju grupu portugalskih ostrva na 1500 kilometara od kopnenog dela Portugalije. Iako ovo mesto nije u velikoj meri popularno među turistima, a najviše zbog velikih cena aviokarata, ono definitivno ima mnogo da ponudi, čak i više nego što očekujete. Mada je sve više i više kompanija počelo uvoditi letove do ovog čarobnog mesta. 

Azorska ostrva su vulkanskom porekla, što vam sam obilazak čini još neverovatnijim. Sastavljeni su od niza ostrva, kao Sao Miguel, Santa Maria, Terecira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial, Flores i Corvo.  Prilikom obilaženja ostrva, najlakše je da se krećete skuterom, ali i autom. Iako je ostrvo veoma malo, pa je 1 sat dovoljan da stignete sa jedne na drugu stranu. Rentanje iznosi oko 30 evra po danu. 

Ponta Delgrada, glavni i najveći grad ostrva Sao Miguel. To je mali grad na obali, koji čini karakteristična arhitektura za ovo mesto, obzirom na vulkansko poreklo. Na glavnom trgu grada, možete da nađete turistički centar, gde besplatno imate mapu za obilaženje, ali i sve dodatne informacije. Grad nije naročito “živ“, kao na šta ste verovatno navikli. Ali to je dodatni razlog da dođete ovde i da se izolujete od svega na par dana.

Zatim Sete Cidades, je kompleks, sastavljen od sedam jezera, isto tako nastalih vulkanskom erupcijom i velikom kišom koja se vremenom skupljala. Do jezera  možete stići busom, ali i pešačkikm stazama, koje su duge do 11 km. A nema sumnje da ćete uživati, jer je pejzaž jednostavno divan. 

Terceira je još jedno od ostrva Azoria, poznat po jednom od glavnih gradova, Angra do Heroismo. Čini ga veliki broj neaktivnih vulkana. Takođe i Pico ili Crni otok. Predstavlja dom vinogradima, te je upisan u UNESCO-ov popis svetske baštine.