Pet Zvezda

Bali – ostrvo Bogova

Azija

Koliko vas bi se usudilo otići na jedno ovako putovanje? Bali, jednostavno poseban po svemu, je indonežansko i najegzotičnije ostrvo Azije. Mesto broji veliki broj hramova i palata, te u velikoj meri neguje hinduizam. S toga ga nazivaju – ostvo Bogova. Ovo vam može biti malo neobično, s obzirom da je ovo  jedna od zemalja sa najviše muslimana. 

bali priroda

Šta je sve to po čemu je Bali poznat? Za početak, ono prvo na šta ćete pomisliti jesu su plaže. Mada, verujte, to nije ono po čemu je Bali dominantan. Osim toga, prelepi vodopadi,  u zelenim prirodnim oazama stvaraju utisak kao da ste u nekoj najlepšoj bajci. Polja pirinča, tropske šume, pa i razne aktivnosti doprineće tome da vam ovo bude odmor za pamćenje. Prilikom dolaska na ovo mesto, osećaćete se kao da ste se vratili kroz vreme i došli na neki novi svet koji ne poznaje ni globalizaciju, ni modernizaciju. 

Valuta koja se koristi na Baliju je  indonezijska rupija. Preporučujemo da valutu koju ponesete, ( najbolje evro, dolar ) zamenite isključivo u službenim menjačnicama, kako vas ne bi prevarili. Kartice su takođe dobro došle pa se možete  služiti kartičnim plaćanjima.  Kako bi se lakše kretali po ostrvu, postoji opcija iznajmljivanja skutera. Naravno, uz oprez, obzirom da su im ulice jako uske, pa je tako i skuter najbolje rešenje. Cena je svega par evra po danu. Najbolje mesto za boravak jeste Ubud. Takođe je polazna tačka pretežno svim turistima. 

ples na baliju

Što se tiče smeštaja, za to ne treba da brinete, obzirom da je cena nekih od boljih i luksuznijih hotela veoma prihvatljiva. Samim tim, za noć u hostelima ćete dati svega par evra. Ovo i jeste jedan od razloga zbog koga Bali važi za veoma povoljnu destinaciju. Naravno, od svega toga će vas verovatno najviše koštati put, tj. sam odlazak i povratak. 

Svakako, ne propustiti par ’’ hot spotova ’’ na ovom ostrvu. Jedno od njih je Handara Gate, Nebeska vrata, gde će vam slike izgledati čarobno. A da bi se slikali ispred njih, morate platiti 2 evra. Pored toga i Bali Swing, jer ne računa se, očito, da se bili na Baliju ukoliko niste napravili sliku na nekoj  ljuljašci sa ovog mesta.  

bali more

Ipak , ukoliko ste tip za sigurno putovanje, gde stvarno želite da se odmarate bez razmišljanja, pa i ako vas plaši da krenete ’’ na svoju ruku’’, svakako predlažemo da uplatite aranžman preko jedne od brojnih agencija.