Pet Zvezda

Bledsko jezero, jednostavno čarobno

Slovenija

Bledsko jezero, ono po čemu je gotovo  cela Slovenija poznata. Nalazi se u malom istoimenom gradiću i izgleda jednostavno čarobno. Najpopularnija je turistička destinacija  u ovoj zemlji, te privlači veliki broj turista u svakom periodu godine. 

Bledsko jezero

Bledsko jezero, okruženo šumama i planinama. Nalazi se na 50 km od Ljubljane u podnožju Alpa.

 Oko jezera se pruža staza dugačka šest kilometara, prikladna za šetnju i vožnju bicikala. Staze su dosta uređene i poseduju veliki broj putokaza. Šetnja stazama oko jezera može da traje dugo, zbog toga, udobna obuća je nešto što je itekako poželjno. 

Na jezeru se nalazi malo ostrvo, koje je takođe nezaobilazna atrakcija. Tu se nalazi Crkva Uspenja presvete Bogorodice iz 15.veka i muzej. Do ostrva se stiže malim čamcem, koji se naziva Pletna. Kako bi ušli u crkvu, neophodno je da platite ulaz od 6 evra ( za odrasle ). U okviru zvonika crkve se nalazi i Zvono želja.  Ulazak na ostrvo se ne plaća, osim prevoza čamcem. Po dolasku na ostrvo, stižete na njegovu južnu stranu, gde vas dočekuje 99 stepenika.

Bledsko jezero

Još jedna prelepa atrakcija, neizostavna, jeste najstariji zamak u Sloveniji, Bledski. Do njega stižete putem, ili što je dosta zanimljivije i što svakako preporučujemo, jeste obeleženom stazom kroz šumu. Za to vam je potrebno nekih 20 minuta. Nalazi se na strmoj steni, 130 metara iznad jezera. Naravno, isplati se svakako doći i zbog prelepog pogleda koji se pruža sa ovoga mesta.  Cena ulaza u dvorac je 9 evra, uz popuste za decu i studente. U dvoru se nalazi i muzej, koji vam priča istoriju dvorca i mnogih drugih stvari. Dvorac potiče iz XI veka, a prvi pisani tragovi se vezuju za 1011.godinu. 

Bledsko jezero

Kao i za mnoga mesta i za ovo se vezuju brojne legende. Neka od njih kaže da prilikom mirnih noći iz dubine jezera možete da čujete zvuk zvona. Naime, u Bledskom dvorcu živela je udovica. Toliko je patila za svojim voljenim, pa je skupila sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona. Oluja je zahvatila brod koji ga je prenosio za crkvu na Bledskom ostrvu, pa je potonuo. Skrhana od bola, ona ubrzo umire. Posle toga papa je poslao novo zvono za crkvu koje se i danas koristi. Čak kažu da će se svakome ko pozvoni ostvariti želja, upravo je to Zvono želje pomenuto prethodno u tekstu.