Pet Zvezda

Bratislava – Lepotica na Dunavu

Slovačka

Bratislava je još jedan prelepi grad koji leži na obalama Dunava, a nazivaju ga još i “ Lepotica na Dunavu “.

Ovaj grad ima veoma zanimljiv geografski položaj. Naime, zanimljivo je to da je on jedini grad na svetu koji graniči sa dve države. Osim toga, veoma je  blizu samom Beču i Budimpešti, kao veoma poznatim Evropskim prestonicama. 

Baš kao Budimpeštu, Dunav deli i  Bratislavu na dva dela. Ovde su to istočni i zapadni deo, koji se veoma razlikuju jedan od drugog, i predstavljaju opštu suprotnost. 

bratislava most

U većini jezika, koristi se naziv Bratislava. Izuzetak su nemački –  Pressburg, i mađarski – Pozsony.

Bogata je brojnim kulturno istorijskim građevinama, koje se uglavnom nalaze u starom delu grada.  Ona koja je najdominantnija, svakako jeste Bratislavski dvorac, ili kako ga zovu Bratislavksy hard. Nalazi se na brežuljku, blizu centra, iako turistima na prvi pogled deluje veoma daleko i izolovano.  Takođe zanimljiva informacija jeste ta da dvorac zovu i “ naopačke okrenutim stolom“, zbog njegovog karakterističnog oblika. 

Najpoznatiji stanovnik ovog dvorca bila je Marija Terezija  (jedini ženski vladar, i poslednji član dinastije Habzburg) . Sam dvorac izgleda baš kao onaj što ste gledali na filmovima. Sa ovog mesta se pruža lep pogled na grad.

Pored njega, tu se nalazi i Devinski zamak, koji je jedan od najstarijih u Slovačkoj. Smešten je na visokoj steni, iznad ušća Morave u Dunav. 

brarislava dvorac

Osim dvoraca, tu je i Michael’s gate ( Mihajlova kapija ),  poslednja sačuvana srednovekovna kapija, koja je bila glavni ulaz u stari deo grada. 

Tu je i poznata katedrala Sv. Martina, crkva Sv. Elizabete, palata Grasalkovičov ( Grassalkovich ) .

Zanimljiv je još i Novy most (most preko Dunava ), na čijem se vrhu nalazi restoran, koji izgledom podseća na leteći tanjir.

Šetajući gradom, ne možete a da ne primetite veliki broj kipova, koji se nalaze po centralnim ulicama. Ulice su prepune caffe barovima, restoranima , poslastičarnicama , pabovima. Jedan caffe bar  čak nosi i naziv “ Tesla “. 

bratislava kipovi

Do Bratislave vam iz Beograda treba oko 5-6 sati vožnje, ali najbolje rešenje bi bilo da je posetite kada budete odlazili u Budimpeštu ili Beč . Iz Budimpešte možete uvek busom da odete i da se vatite za oko 15 evra.

Ovo je jedan od manjih gradova, tako da su vam dan ili dva sasvim dovoljni da ga upoznate. Ne morate čak  koristiti nikakav prevoz, laganom šetnjom ćete sve bitnije znamenitosti uspeti da obiđete.