Pet Zvezda

Čarolija malog mesta, Gmunden

Austrija

Kada neko spomene Austriju, i šta sve možemo da vidimo u njoj, svi pomislimo na Beč, Graz, retko ko i na Halstatt. A šta je sa svim ostalim prelepim mestima u  ovoj zemlji, kao Gmunden? Možda se čarolija krije baš u njima. Možda baš ta manja mesta ostave na nas veći utisak.. 

gmunden

Gmunden je grad u Austriji, smešten u središnjem delu države. Poznato je po svojim banjskim lečilištima, kao i jezeru na kom se nalazi.  Nalazi se na 75 km od Linza, i smešten je na severozapadnoj obali jezera Traunsee. Alpi koji se strmo izdižu iz grada su takođe nešto što mu daje posebnu lepotu. 

Ovo je sigurno grad u koji možete da dođete da odmorite i vidite dosta toga lepog. 

Traunsee je jedna od najposećenijih atrakcija u ovom gradu. Ovo je verovatno najdublje jezero u Austriji,  a bistra, čista i veoma hladna voda su ono što ga između ostalog karakteriše. Dobio je naziv po reci Traun, koja otiče iz njega. Takođe, postoji i mogućnost vožnje brodićima po jezeru, koja je itekako lepa.

Schloss Ort je dvorac koji leži na jezeru. Do njega vas sa kopna vodi veoma zanimljiv most. Ovaj austrijski dvorac je sagrađen i osnovan 1080. godine od strane Hartnidusa iz Orta i poseduje veoma bogatu istoriju. Razni vladari su se ovde smenjivali, a u periodu od 50 godina uopšte nije bio održavan. Mesto oko dvorca je idealno za pravljenje bajkovitih fotografija. 

Osim dvorca Schloss Ort, preporučujemo da posetite deo  oko vile Toskane, uživate u njenon okruženju, zatim za one zainteresovane i fabriku keramike. 

Grad je idealno mesto za odmor i izlet, a veoma je poznato ko gmundenskoj keramici. 

dvorac u  gmunden

Što se tiče smeštaja, uglavnom su to veoma dobro opremljenje smeštajne jedinice, na lepom mestu, pa samim tim je i cena nešto veća. U proseku oko 50 evra za dve osobe.  U svakom slučaju je ovo grad poseban po mnogo čemu, te ga osim priorode, jezera, dvorca krase veoma lepe građevine.