Pet Zvezda

Đerdapska klisura

Srbija

Ako ste se pitali gde je Dunav najlepši, najmoćniji i najširi, to je ovo mesto. Đerdapska klisura, mesto bogato mnogim stvarima. Mesto gde toliko toga možete da vidite, upoznate, a i da odmorite i dušu i telo. Đerdap  se spominje još od stare Grčke, preko vremena rimskih careva. Pa su tako i mnogi rimski carevi učestvovali u samom uređenju Đerdapa, kao Julije Cezar, Trajan i mnogi drugi. 

Đerdapska klisura

Ono po  čemu je Đerdap nadaleko poznat , čak i po  celom svetu jeste prvo urbano naselje stvoreno pre oko 9000 godina. To naselje je svima poznat Lepenski vir. Stvoreno je na padini preko puta manumentalne stene Treskavac. Obzirom da lovci sa ovog mesta, zbog silnog bogatstva Dunava, nisu imali potrebu da idu gde drugo, ostalo im je dovoljno vremena da se posvete samom društvu. Osim podele rada, gradnje koliba, gajenja biljaka, ono čemu su oni doprineli jeste   stvaranje monumentalne umetnosti i početka  računjana vremena. Vajarska dela ovog perioda i rekonstrukciju samog naselja, možete videti u veoma dobro opremljenom Muzeju Lepenski Vir. Takođe je posetiocima omogućen prikaz filma o otkrivanju ove civilizacije. 

Đerdapska klisura

Osim toga, iz Lepenskog Vira, možete da vidite moćni vrh Treskavac koji se nalazi na rumunskoj strani i koji se u  narodu koristio kao kalendarski instrument.

Ali ima tu još dosta toga da se vidi.   Kako bi omogućili vezu sa istokom, pa i pohod na Dakiju, uklesan je put od strane rimskih imperatora na liticama đerdapskog stenja. Završnu tačku na put stavio je Trajan i  u tu čast naredio da se iznad puta postavi tabla, čuvena Trajanova tabla. Put se našao na dnu reke izgradnjom hidrocentrale, ali je jedan njegov deo i tabla izdignut za 10 metara. U svakom slučaju, ne postoji mogućnost da mu priđete sa kopna, ali ukoliko budete krstarili  Dunavom, definitivno ćete moći da uživate u ovom prizoru. 

Đerdapska klisura

Na nekim mestima možete da naiđete na ostatke ostalih rimskih utvrđenja kao na primer Diana i Fetislam kaštela. 

Ono najlepše i najčarobnije jeste Tvrđava Golubac, o kojoj  imate priliku pročitati u nekom od prethodnih tekstova.