Pet Zvezda

Egipat, dar Nila

Afrika

Egipat je kolevka višelimilenijumske civilizacije i kao što je grčki istoričar Herodot rekao “ dar Nila “. Važi za najstarijiu civilizaciju na svetu. Poznat je po svojim hramovima, mumijama, hijeroglifima i ono najbitnije , čuvenim piramidama.  Osim toga, veliki deo Egipta zauzima proširenje pustinje Sahare, pa je i to sa rekom Nil posebna prirodna atrakcija za sve. 

egipat

Predstavlja jednu od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija i iz godine u godinu privlači ogroman broj turista. Krstarenje Nilom, Aleksandrija, Luxor, Crveno more, su samo neki razlozi zbog kojih bi trebalo da obiđete ovu zemlju.

U svakom slučaju, piramide su nešto što zauzime centralnu poziciju u svemu ovome. Čine jedan od najmoćnijih simbola staroegipatske civilizacije. Neke od njih predstavljaju najveće građevine koje je ljudska ruka ikad izgradila. Namenjene su da budu grobnice faraona, a predstavljale su bogatstvo i moć. 

egipat piramide

Najpoznatije su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova, a osim njih verovali ili ne, na području Egipta se nalazi još čak 140 piramida. Razvijena je bogata kultura trgovine i ugostiteljstva. Tako ćete na skoro svakom mestu koje posetite, videti bazare koji vrve od turista i prodavaca, koji jedva čekaju na cenkanje. Iako niste u tom filmu, pokušajte, što da ne. Ulicama se širi miris brojnih začina, koji ćete posle Egipta dugo nositi sa sobom.  

Međutim, ako niste baš za sve avanture, Egipat je osim svega ovoga i veoma lepo letovalište. Definitvno najpoznatije odmaralište jeste veličanstvena Hurgada, a nalazi se na Crvenom moru. Nekada ribarsko selo, a danas se smatra severnoafričkom Ibicom. Nudi vam veliki broj hotela, vrhunski opremljenih, sa bazenima, egzotičnim plažama i veoma dobrim programom. Dalje od grada, ali ako ste došli da odmorite, potrebu za napuštanjem hotela nećete imati, jer oni vam daju sve. Naravno, uvek postoje razni aranžmani i izleti za koje možete da uplatite, pa posetite još nešto. 

Veoma je bitno da vodite računa pri izboru agencije preko koje želite da odete, pa vam savetujemo da počnete da istražujete na vreme.