Pet Zvezda

Gde otići na vikend odmor u našoj zemlji?

Saveti

Srbija je zemlja bogata prirodnim lepotama, pleni energijom života i slobode. Kultura i znamenitosti su još jedan od bitnih faktora koji su od svetskog značaja. U Srbiji postoji mnogo mesta koja bi očarala svakog čoveka koji zaluta, a neki od najzanimljivijih smo pomenuli u nastavku teksta.

• Đerdapska klisura

Đerdapska je najlepša klisura Evrope koja se sastoji od četiri klisure jedinstvene lepote – Golubačke, Gospođina Vira, Kazana i Sipske. Blago prirode je poznato i pod imenom Gvozdena kapija Dunava. Najveći prirodnjački i arheološki muzej Evrope, kako ga nazivaju, prostire se na površini od 63.000 hektara. 

Nalazi se na istoku, na reci Dunav, gde se i: kanjoni, klisure, pećine, kotline. Ovde se nalazi i jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta kamenog doba– Lepenski Vir. Njegova kultura je stara oko 8.500 godina i predstavlja otkrića koja razrešavaju tajne života ljudi u ovom istorijskom razdoblju. Na ovom mestu postojala je zajednica izuzetno razvijene kulture i društvenih odnosa. Muzej Lepenski Vir je nezaobilazan. U njemu će posetioci pronaći odgovore na mnoga istorijska pitanja.

• Tara

Ukoliko ste ljubitelj svežine, prirode, različitosti biljaka, životinja, lepote i jedinstvenosti – Tara je pravo mesto za vas. Ova planina je proglašena za nacionalni park zbog prirode, mnoštva bogatih šuma, reka, klime. Na Tari živi veliki broj ptica i sisara, a pod posebnom zaštitom nalaze se: srna, divokoza i medved.

Nezaobilazna mesta za posetioce jesu: Kaluđerske Bare, Sokolina, Zaovine sa jezerima, Predov krst i Mitrovac. Tepih livada je jedno od najlepših mesta, deo rezervata Crveni potok.

Nudi najrazličitije mogućnosti i može zadovoljiti ukus: skijaša, biciklista, planinara, avanturista. Idealno je za odmor i opuštanje.

• Đavolja varoš

Đavolja varoš  je specifična okolina koju čine ostaci naselja, groblja, stare crkve i čitav ambijent koji mističnošću privlači posetioce. Interesantnoa lepota ovog mesta je uvek atrakcija za sve one slobodnijeg duha. Nalazi se najugu naše zemlje, čini jedinstvenu kombinaciju prirodnih fenomena, a to su zemljane figure i izvori vode izuzetne kiselosti.

Postoji više legendi u vezi sa Đavoljom varoši. Jedna od njih govori o planu đavola, koji je ometen mirom u kome su živeli stanovnici ovog kraja, prokleo i omamio ih da zaborave na rodbinske odnose, te su oni rešili da venčaju brata i sestru. Venčanje je ipak sprečila vila, koja je molitvama prizvala prirodnu nepogodu. Nebo se spojilo sa zemljom, a jak vetar je okamenio mladence i svatove, a danas oni predstavljaju zemljane figure.

Ovde se nalaze 202 zemljane figure. Pod uticajem kiše i snegova figure menjaju oblik, skraćuju se i ponovno stvaraju, a prizor toga je neverovatan. 

Srbija je zemlja koja očarava i u koju se zaljubljuje. Bilo da se gledaju pašnjaci, polja, jezera, planine i livade ili, pak, znamenitosti i magične građevine. Autentična je po različitosti, i raznolikosti.