Pet Zvezda

Grad čuvene bitke kod Lepanta

Grčka

Nafpaktos, grad u Grčkoj poznat i kao Lepant. Naziv za koji ste verovatno više čuli zbog čuvene i najveće pomorske bitke kod Lepanta. Sećanja na ovu bitku smeštena su u muzeju Botsarisa baš u ovom gradu.

Grad je jedan od najlepših u svojoj regiji. On je nešto manji, ali svakako sadrži sve što vam je potrebno za idealan odmor. Stara luka, tvrđava, stari i noviji deo grada su samo deo onoga šta vam Nafpaktos nudi. 

Grcka nafpakatos

Sa  plaže se pruža prelep pogled na taj čuveni most koji vodi do Peloponeza. Samim tim, i zbog blizine Nafpaktosa Peloponezu, imaćete osećaj kao da plivate u jezeru. Opšte je poznato da ćete retko naići na grke koji ne govore engleski jezik,  mada ovde to nije slučaj. Da li zbog starijeg stanovništva ili jednostvano ne žele je nepoznato. Mada, naravno, sve zavisi od situacije i individualnog iskustva. 

Razgledanje Nafpaktosa uključuje Mletački dvorac, tvrđavu,  koja se nalazi na vrhu brda, iznad grada. Veoma dobro očuvana i jedna od najlepših u Grčkoj. Sa ponosom čuva ovaj grad i zaliv Patras. Zatim slikovitu luku sa koja odiše srednjovekovnim osećajem. 

grcka nafpakatos

U parku u blizini luke se nalazi statua Miguelu de Servantesu. Stoji tu kako bi se proslavio učešće ovog velikog novinara u toku slavne bitke kod Lepanta. Tu je i plaža Psani koja počinje od luke. To je  takođe glavna  plaža grada Nafpaktos i opuštajuće mesto za kupanje. Mnoge druge lepe plaže nalaze se u neposrednoj blizini, kao što su Chiliadou i Monastiraki.

Kula Botsari u Nafpaktosu ili Toranj Botsaris nalazi se blizu venecijanskog dvorca i luke Nafpaktos. To je veoma impresivna konstrukcija, koja se zapravo sastoji od dve kule.

Jedna od impresivnijih znamenitosti je i  statua Giorgos Anemogiannis, koja se nalazi na zapadnom bedemu, blizu luke Nafpaktos. Zbog svoje hrabrosti i doprinosa slobodi Grčke, Giorgos Anemogiannis se smatra nacionalnim herojem. Danas ga statua u luci Nafpaktos predstavlja  kako drži baklju. 

Do Nafpaktosa stižete busom ili autom. Nalazi se na oko 200 km od Atine. Cene su prihvatljive, a mesto idealno za odmor i beg od gužve.