Pet Zvezda

Grad koji leži na 117 manjih ostrva, Venecija

Italija

Venecija je, ako možemo tako da kažemo, jedan od romantičnijih gradova Evrope, koji nas vraća kroz vekove i vekove unazad. Specifična je po tome što leži na 117 manjih ostrva. 

venecija

U srednjem veku predstavljala je najbitniji grad sveta. Nazivaju je još i Kraljica Jadrana. Posebna je po velikom broju kanala koji se prepliću međusobno i prave neku vrstu mreže. Takođe, po prelepim mostovima, ispod kojih konstantno prolaze gondole, noseći sa sobom mnoge priče. Sve ove stvari čine zaštitni znak Venecije, koji odišu nekom posebnom energijom.  A da li ste znali da Venecije ima i preko 400 mostova? Najpoznatiji je, svakako Rialto. 

Jedan od simbola grada, na koji svi prvo pomislimo jeste Trg Sv.Marka, koji je pun turista u svakom peridu godine. Na njemu se održavaju razne svečanosti, koncerti i  festivali. 

venecija

Tu se nalazi Kula Sv. Marka, izgrađena u 9.veku, ali i obnovljena posle toga.  Sa nje se pruža prelepi pogled na grad i na baziliku Sv.Marka, koja je izgrađena kada su mletački trgovci na prevaru doneli mošti Sv.Marka u Veneciju. 

Ulazak u baziliku je potpuno besplatan, ali preporučujemo da se prilikom odlaska tamo raspitate o vremenu posete. 

A ako ste bar jednom pročitali pesmu Santa Maria della Salute od Laze Kostića, poseta ovoj istoimenoj  crkvi će vam onda posebno značiti. Priča koju ona nosi sa sobom je više nego dovoljna, da na vas ostavi vrlo snažan utisak. 

venecija maska

Veoma raskošne zgrade po kojima je  samo to mesto poznato, možete videte dok  budete imali vožnju gondolom, Velikim kanalom, koja je bajka sama po sebi. Da li znate da se zanat gondolijera prenosi sa oca na sina? Ipak, za ovu vožnju ne morate previše platiti. Bitno je da se raspitate na više mesta pre vožnje istom. 

Karnevali u Veneciji su takođe ono po čemu je ona u svetu prepoznatljiva. Održavaju se u februaru i posećeni su velikim brojem turista. Mnogi sa sobom kao suvenir ponesu venecijanske maske, koje su napravljene na poseban način .  Veruje se da je čar nošenja maski ta što stvorite potpuno novi lik i tako komunicirate sa ostalima.  

Preporučujemo vam da obavezno probate italijanski sladoled, jer tako dobar sigurno niste jeli do sada.