Pet Zvezda

Jovana Šipčić – „Putovanja su nešto najlepše i posebno vredno“ –

Poznati preporučuju

Njen profil na Instagramu @jollywoman broji preko 20 hiljada pratilaca i preko 1000 fotografija, od kojih su mnoge uspomene sa putovanja. Jovana Šipčić, novinar, urednik portala Jolly Magazine i nekadašnji model, nam je opisala neka od svojih najuzbudljivijih putovanja, otkrila svoja omiljena mesta u Beogradu kao i zbog čega Višegrad ima posebno značenje za nju.

Jolly Magazine Jovana

1. Čime te je šarmirao Beograd pa u njemu uživaš i dan danas? 

S obzirom da sam imala priliku da ostanem da živim u dosta gradova, kad god sam pomislila da to neće biti Beograd, osetila sam kao da radim nešto pogrešno. Nekako od početka osećam da je to moj dom i dan danas ga ne bih menjala. Prija mi. Mada lagala bih kad bih rekla da ne postoje stvari koje bih u njemu i menjala.

2. Putujući si upoznala mnoge kulture i narode, čiji mentalitet te tera da se nekim mestima iznova vraćaš?

Zaista jesam, najviše sam želela da vidim Indiju, njena kultura me oduševljava, ali kad sam to osetila i proživela, više osećaj nije bio isti. Tamo nikad ne bih živela. Za sada bih ipak više volela da vidim neke nove kulture i narode, nego da se vraćam na već viđeno.

Jollyn Magazine Jovana Pustinja

3.  Svako ko živi u Beogradu je u nekom trenutku osetio čari noćnih izlazaka, koje mesto garantuje dobar provod?

Verujem da to jeste slučaj kod većine, ali moraću da kažem da kod mene nije. Nisam ljubitelj noćnih izlazaka, ali i dok sam izlazila, pre su to bile mirnije varijante. Volela sam da izađem na jazz svirke, popijem vino i to je to.

4. S obzirom da su putovanja neki vid edukacije, koje od njih ti je donelo najviše novih saznanja i da li je neko poslužilo kao inspiracija za tvoj rad?

Indija i Tajland definitivno, najfenomenalnija dva životna iskustva, a da su vezana za putovanja. Kao inspiracija za rad, definitivno su sva, ali sećam se da sam neke najlepše odluke vezane za rad donela na Santoriniju.

5.  Kako se pripremaš za putovanja, da li voliš da se dobro informišeš o destinaciji ili neizvesnost put čini uzbudljivijim?

Moram priznati da nisam na svako putovanja išla pripremljena, pa sam par puta imala i smešna iskustva. Na Kanarskim ostrvima sam se našla na gej plaži, uopšte ne znajući to. Pritom sam bila sama. Nikad više žena mi nije prišlo nego tada haha. Ali zato sam u Indiji, sav novac koji sam zaradila preko modnih angažmana dala na vodiče da bih što više naučila I videla.

6. Indija, kao jedna od egzotičnijih destinacija koje si posetila, je sigurno ostavila jak utisak, da li je on bio pozitivan i šta bi savetovala nekog ko se upušta u istu avanturu?

Utisak zapravo i nije bio toliko pozitivan koliko sam se nadala. Mislim da Indija nije za svakoga. Pogotovo ne za one koji vole savršenu higijenu. Zagađeno je poprilično, ljudi su često navalentni, ali njihova kultura, zgrade i drugo ostavljaju bez daha. Na mene je najgori utisak ostavila hrana, jer je skup svega što ne volim, pogotovo previse začinjeno.

7. Otkrij nam destinaciju u regionu za koju misliš da nije dovoljno posećena a idealna je za vikend putovanje?

Mislim da bih pre savetovala da se posećuju destinacije u Srbiji, prelepe planine koje imamo, a idealne su za beg iz gradskih gužvi, pogotovo sada, zimi. Divčibare na primer.

8. Iako kao neko ko se bavio modelingom, vodiš računa o svom izgledu, gde ideš kada sebi hoćeš da priuštiš slatko zadovoljstvo?

Ovo je odlično pitanje za mene. (smeh) Obožavam slatkiše i bez njih ne bih mogla nikako. Terminal ima odlične slatkiše, Tintolino naravno, a od nedavno se na mojoj listi našao i Milky.

9. Mnogi evropski gradovi su u trci za prestonicu mode a ti si mnoge i posetila. Na ulicama kog grada se šetaju najstilizovaniji poznavaoci mode?

Za mene je to zauvek Pariz. Pariz je grad koji za moj ukus opis sofisticiranosti, mode.

10. Tvoj instagram profil jollywoman portala Jolly Magazine je pun uspomena sa putovanja a jedna od čestih destinacija je i Višegrad, koji je značaj ovog grada za tebe? 

Višegrad će zauvek biti moj poseban grad. Moji baka i deka su rodom iz Višegrada, pa prvenstveno iz njihovoih priča sam ga već volela. Onda sam ga redovno posećivala, od malih nogu, pa je ljubav bila još jača. Najjača je postala onog momenta kad sam se tamo zaljubila u svog muža. Tako da je jasno što ga posebno volim, Preporučujem i njega uvek kao vikend putovanja i za starije i mlade, jer je poseban, ima priču za ljubitelje istorije, književnosti, za hedoniste.

11. Kako ti je majčinstvo trenutno glavna okupacija, da li naviku čestih putovanja i upoznavanja novih kultura planiraš da preneseš na svog sina? 

To svakako i obavezno. Putovanja su nešto najlepše i posebno vredno. 

12. Najbolja kafa u Beogradu?

Mislim da svako najviše voli kafe iz svog kraja. Neka bude Kafeterija Mlin.