Pet Zvezda

Istanbul – poseban grad koji leži na čak dva kontinenta

Turska

Opšte mišljenje o Istanbulu – Ljudi, niste svesni kakva bajka se nalazi na samo dva sata od vas.
Kakav utisak ovaj carski grad ostavlja na ljude, govori i činjenica da je bilo veoma teško vratiti se i prilagoditi stvarnom životu. 

Istanbul je poseban grad koji leži na čak dva kontinenta. Jednim delom na evropskom, a drugim na azijskom kontinentu, te je i to ono što mu verovatno daje  dodatnu čar. Kroz svoju veoma bogatu istoriju menjao je imena od Vizantion, zatim Konstantinopolj ( nakon što je Konstantin Veliki grad učinio istočnom prestonicom rimskog carstva) . Međutim, postoje razna mišljenja o poreklu imena Istanbul, te da li je on nastao iz turskog ili grčkog jezika.  Zatim Stambol i Carigrad.

Da upoznate grad, potrebno vam je bar pet dana, ali da ga zavolite, dan je sasvim dovoljan. 

Ako se odlučite za ovo definitivno nezaboravno putovanje, najbolja stvar jeste da ga i sami organizujete. Naravno, ako ne želite da se opterećujete i zamarate organizacijom , tu su agencije sa raznim aranžmanima, kako onim koji uključuju odlazak busom (nešto jeftinije), tako i avionom.

Velike su šanse da ćete u bilo kom periodu uspeti naći povratne karte, kako iz Beograda, tako i iz Sarajeva za Istanbul, po veoma povoljnim cenama, od otprilike 90 do 100 evra, preko turskih aviokompanija. U slučaju da vam se ovo čini skuplje nego što ste očekivali, ne treba da brinete, obzirom da smeštaj u Istanbulu, na savršenim lokacijama možete da nađete veoma jeftino. Preporučujemo stariji dio grada, Sultanahmet, Fatih. U tom delu se nalaze sve poznate stare građevine. Na ulazu u gotovo svaki muzej možete da kupite ulaznicu koja obuhvata 10ak muzeja i daleko se više isplati. Njena cena je oko 20 evra.

boat turkey

Takođe nezaobilazna stvar, i jedna od onih koje ostaju u lepom sećanju jeste krstarenje Bosforom. Možete da se prijavite za to u svakoj bližoj turističkoj agenciji za 15 evra, ali ako prošetate ili odete malo dalje i raspitate se, kartu možete da nađete za 3 evra na mestu samog ukrcavanja na brod. 

Pored svega ovoga, takođe možete da obiđete Dolmabahče palatu, Plavu džamiju, Agia Sofiju, Topkapi palatu, Cisternu baziliku (koja sa sobom nosi jako zanimljivu priču), zatim razne muzeje, Kapali čaršiju (na kojoj je cenkanje sastavni deo svake kupovine), kao i razne muzeje. 

Zavisno od vrednosti turske lire, koja oscilira često, zavisi  koliko novca ćete zaista i potrošiti. Uglavnom je sve veoma jeftino, pa to i ne treba da vas brine.