Pet Zvezda

Krakov , magični grad

Poljska

Ovaj jako zanimljiv grad se nalazi na 780 km od Beograda, te je vredan svakog pređenog kilometra. Krakov, zbog mnogobrojnih legendi koje ga karakterišu, pa i zbog svoje lepote, nazivaju magični grad. Tačnije, magičnim gradom, starog kontinenta. 

Osnovan je na mestu naselja iz kamenog doba, a danas je drugi najvažniji grad u Poljskoj. Takođe, zbog svoje duge istorije,  I arhitekture od koje zastaje dah, Krakov se sada nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Prema jednoj od legendi, naziv je dobio po knezu Kraku. 

Preporučujemo da u obilazak idete peške, kao I da počenete od Starog grada. Tačnije, trga Rynek. To je mesto okupljanja velikog broja turista i predstavlja polaznu tačku za mnoge turiste. Spada u drugi po veličini trg u Evropi. U neposrednoj blizini se nalazi hala Sukienice, u čijoj aleji  možete da pronađete veliki broj suvenira, ali i drugu raznovrnsnu robu. 

Sledeća stvar, zanimljiva turistima, jeste čuvena bazilika Sv.Marije.  Postoji jako poznata legenda vezana za ovu baziliku. Ona kaže da je u XIII veku prilikom najezde Tatara jedan od stražara sviranjem u trubu pokušao  da obavesti građane da dolaze neprijatelji. Kapije grada su zatvorene na vreme, ali je jedna od strela neprijatelja pogodila svirača-stražara u grlo, pre završene melodije. Danas se u njegovu čast sa kule bazilike čuje zvuk trube koja zasvira četiri puta, naglo prekidajući melodiju. Takozvana  ‘’ prekinuta melodija’’. 

Vavel predstavlja uzvišenje na kome se nalazi istoimeni zamak. Takođe jedan od simbola grada. Brojne su legende koje se vezuju I za ovo mesto. Ulazak u dvorište zamka je besplatan, dok se ulaz u pojedinačne objekte naplaćuje.

Pored zamka možete videte katedrale Sv.Stanislava I Sv.Vaclava. Svakako,  ukoliko ste u mogućnosti posetite koncentracioni logor Aušvic. Verujte, mesto koje će ostaviti tako snažan utisak. Osim njega, tu je I Vjelička, rudnik soli na 10 km od Krakova, koji je do sada posetilo oko 40 miliona turista. Ovo čudo se nalazi na oko 130 metara ispod zemlje I  ima dosta toga za videti. 

Putovanje u Krakov važi za romantično putovanje, te veliki broj parova bira baš njega za svoju turističku destinaciju.