Pet Zvezda

Krf, najzelenije ostrvo Grčke

Grčka

Krf je vjerovatno “ najzelenije “ ostrvo Grčke, te je svakako jedno od najposećenijih kako od strane naših turista, tako i od mnogih drugih.
Kako zaključujemo na osnovu grčke mitologije, Krf – Kerkira je dobio ime po kćerki rečnog boga Asopa, nimfi Kerkiri. Međutim, verovatno tačnija informacija jeste da je dobio ime po grčkoj reči za “ greben pun vrhova “ .

krf plaza


Do Krfa stižete trajektom, kako iz Igumenice, tako postoji mogućnost da to uradite i direktno iz Albanije ( ako i prolazite kroz ovu državu ). Dvije glavne luke u koje stižete su Lefkimi i Kerkira, naravno sve zavisi od vas i vaše organizacije putovanja.

Prvo što primetite na Krfu jeste definitivno mnogo zelenila i drveća, koje verovatno ne očekujete. Ono je svakako i to što ga ističe i izdvaja od ostalih. Glavni grad je istoimena, prelepa Kerkira.
Krf je ostrvo za sve , mlade i stare. Poseduje veliki broj peščanih plaža, vanserijske lepote. Jedna od poznatijih je Glifada, koja se nalazi na 16 km od glavnog grada. Do nje svekako možete stići autobusima, koji saobraćaju na svako pola sata.

Zatim, plaža Sidari, poznata je po čuvenom “ Kanalu ljubavi “ . Kroz vreme se ovde, silama prirode, vetra, vode, isklesao prolaz, koji, kako legenda kaže, svakom paru koju prođe ispod njega plivajući, daruje večnu ljubav.
Paleokastrica je šljunkovita plaša, okružena maslinjacima i drvećem. U njenoj blizini se nalazi veliki broj manastira, smeštenih na okolnim brežuljcima, sa kojih se pruža božanstven pogled. Porto Timoni, Agios Giorgios, Halikounas, Kerasia su takođe mnogo lepe plaže, koje sigurno vredi posetiti.

krf

Naravno, osim plaža, glavni grad – Kerkira vam nudi mnogo toga za videti.
Stari grad, Artemidin hram, Stara mletačka tvrđava, Nova tvrđava, Palata Ahileion, Ulica Liston su neke od znamenitosti koje treba posetiti.
Svakako, ona najvažnija za nas jeste ostrvo Vido, do koga stižete iz Kerkire, za 2 evra. Brodić vozi više puta u toku dana do ovog ostrva tako da vam se nije teško organizovati. Ostvo Vido i Plava grobnica su najveće srpsko svetilište van granica Srbije.

Preko obližnjih agencija možete da uplatitie izlete na poznata ostrvca u blizini Krfa, Paxos i Antipaxos, poznata po prelepoj plavoj vodi. Do njih stižete brodićima, za dva sata. Cena je oko 30 evra za jednu osobu. Međutim, ako ne podnosite talase, mučnine i slično, svakako vam ne savetujemo da se upustite u ovu avanturu, jer vam uz samo malo nemirno more, neće ostati u baš lepom sećanju.
Kao i gotovo svugde u Grčkoj, i ovde, na Krfu, ćete se osećati veoma dobrodošlo i prijatno. Želećete da ostanete “ bar još jedan dan “ .

Za lep odmor vam preporučujemo mesto Benitses, na 20 minuta vožnje od glavnog grada, kao i smeštaj u Avra Hotelu, koji se nalazi odmah preko puta plaže.