Pet Zvezda

Letovanje u Albaniji, kako vam se čini?

Saveti

Primetili ste da je albanski turizam poslednjih godina u velikom usponu. Nema sumnje da imaju veoma lepo more i lepe plaže. Ovo su neke od preporuka za vaše letovanje u Albaniji. 

Drač , Durres je jedan od najstarijih gradova u Albaniji. Nalazi se na svega 30ak kilometara od glavnog grada, Tirane.  A da li ste znali da su ga osnovali Grci, i nazvali Epidamnos?

kula u albaniji

Zatim je od strane Rimljana preimenovan u Dirahion. Jedna od najpoznatijih znamenitosti ovog grada jeste rimski amfiteatar, iz drugog veka, koji se nalazi u samom centru grada. Tu je i Zamak iz petog veka,  izgrađen od strane vizantijskog cara Anastazija.  Zatim Byzantine Forum i St. Anthony Church. Pripadaju mu neke od najvećih plaža u Albaniji, na kojima se i nalaze hoteli, barovi i klubovi. Bardhori, Golem, Genjerali su samo neke od njih…  

Saranda je zasigurno jedno on manjih ali i jedno od najlepših letovališta Albanije. Ima blizu 300 sunčanih dana godišnje. Udaljena je svega 20ak kilometara od grčke granice, a nalazi se baš “ preko puta “ ostrva Krf. Današnji naziv grada potiče od ranohrišćanskog manastira Agioi Saranda. Karakterišu je prelepe plaže i more, ali i znamenitosti.

more u albaniji

Kao na primer Lakuresi Castle , sagrađen od strane Sultana Sulejmanija ( 16.vek ). Nalazi se na brdu iznad Sarande, i sa njega se pruža divan pogled na grad, ali i na deo Krfa ( Grčka ). Takođe, manastir Mesopotam, manastir Četrdeset mučenika. Od plaža su tu Mirror beach, Pulebardha beach, Monastery beach, Ksamil beach i mnoge druge, veoma lepe. Saranda je poznata po azurno plavom moru, a plaža Borsh je najduža plaža u Jonskom moru, svega 5 kilometara.  Tu je i veliki broj kafića, restorana, klubova, a provod je svakako zagarantovan. 

plaza u albaniji

Valona je još jedan grad koji se nalazi na obali jonskog mora. Osnovan je čak u 6.veku pre nove ere. Obzirom da i ovaj grad kao Drač ima luku, plaže se nalaze nešto dalje od grada. Gradska plaža je najpopularnija, a preko puta nje se nalazi ostrvo Sazan do koga stižete brodićem. 

Ovim mestima i plažama definitivno trebate dati šansu, neće vas razočarati.