Pet Zvezda

Lisabon-Evropski San Francisco

Portugal
lisabon putovanje

Kako zbog položaja ovog grada, njegovih brdovitih, strmih ulica, kaldrma, kao i mosta koji podseća na Golden Gate, ovaj grad, Lisabon, nazivaju i evropski San Francisco.

Iz godine u godinu primamljuje sve veći broj turista širom sveta. Kako zbog njegove arhitekture, istorije, tako i zbog kuhinje, kulture I geografskog položaja. Takođe, ovo je jedan od najstarijih gradova u Evropi.
Glavni je i najveći grad Portugala. Prvo na šta pomislite kada se spomene Lisabon, jesu ti čuveni, stari žuti tramvaji koji su atrakcija svim turistima. Osim toga, strme ulice su takođe nešto što ga karakteriše.

lisabon

Jedan od jeftinijih načina odlaska u Lisabon jeste iz Temišvara, preko Milana ( Bergamo ), do Porta, a iz Porta za Lisabon. Možda deluje komplikovano, ali verujte nije. Put će vas koštati svega 120 evra ( povratna karta ). Naravno, ako ste u mogućnosti, možete i odmah iz Beograda, sa presedanjima, što je dosta skuplje. Porto i Lisabon su na 40 minuta vožnje avionom, a letove imate svako jutro ( Ryanair kompanija ) .


Međutim, ako vam je sve ovo previse obaveza, organizacije, u svakom slučaju možete da angažujete agenciju.

Za početak vam preporučujemo da koristite svaku priliku da pešačite, jer je svaki deo, svaki ugao, svaka ulica ovog grada posebna, pogotovo stari deo grada.

Jedna od poznatijih znamenitosti jesta ta čuvena trijumfalna kapija – Rua Augusta Arch. Podignuta je u znak obnove Lisabona, nakon velikog zemljotresa koji ga je zadesio, 1755. Nalazi se na trgu Praca do Comercio, iz koga se pruža jedna od glavnih ulica ispunjena brojnim restoranima, kafićima.

odmor

Kula Belem, neizostavna atrakcija je utvrđenje iz 16og veka. Sa ovog mesta su se ukrcavali i iskrcavali brojni istraživači. Cena ulaza u Belem je 5 evra. Na ovom delu grada, se nalazi i Jeronimski manastir, samostan. Sagrađen je na mestu nekadašnje manje crkve, u kojoj je Vasco de Gama proveo noć pre polaska na svoje slavno putovanje, a isplovio je sa Belem kule.

lisabon

Možete da vidite i most 25.April , izgradjen preko zaliva i reke Tajo. On je specifičan po tome što ga mnogi upoređuju sa onim u San Franciscu. Osim njega, tu je i most Vasco de Gama, drugi najduži most u Evropi.
A ono što definitivno ne smete propustiti jeste Sintra, portugalski gradić dvoraca, na ne više od sat vremena vožnje vozom od Lisbona. Ovo mesto će vas definitivno očarati, a dvorac Palacio da Pena ostaviti bez daha. Možda čak i u bukvalnom smislu te reči, obzirom da je put do svih dvoraca dosta strm, pa samim tim vam izgleda da mu kraja nema. Ali ono što vas čeka po dolasku je vredno toga. Pravi dvorac iz bajke. Ali ako niste tip za avanturu, po dolasku vozom možete da iznajmite taj vrlo specifičan prevoz.

lisabon

Lift Santa Žusta, Spomenik Otkrićima, Akvarijum Lisabona, koji je jedan od najvećih u Evropi su još neke od brojnih zanimljivosti ovog vrlo posebnog grada.
Za smeštaj vam preporučujemo stari deo grada, za obuću nešto ravno, a dobro raspoloženje i dobru kondiciju za upotpunjen obilazak.