Pet Zvezda

Machu Picchu, misteriozni grad?

Južna Amerika

Da li ste se ikada pitali kako je izgledao svet prije ovoga, koliko smo ustvari napredovali, i da li sve radimo ispočetka?  Za one koji razmišljaju u tom pravcu, za one koji žele da prodru dublje u daleku istoriju, da saznaju dosta o starim civilizacijama, predlažemo da odu i posete ovo apsolutno neverovatno mesto, ovaj misteriozni grad. 

machu picchu

Ovaj sveti grad, koji je, predpostavlja se izgrađen 1300-te godine, ostao je sakriven sve to 1911.godine. Otkrio ga je Amerikanac Hajram Bingam. Macu Picchu, svedoči o vremenu veličanstvenom carstva Inka.  Naime, mnoga istraživanja svedoče  o tome kako je ovaj grad građen kao carski  posed i religijsko utočište, a možda i kao tajni ceremonijalni grad.

Pod zaštitom je UNESCO-a i privlači sve veći i veći broj turista širom celog sveta. Takođe je proglašen za jednim od novih sedam svetskih čuda. Kako biste se popeli do grada, potrebna su vam 3 do 4 dana, a ovu stazu smatraju veoma opasnom, te je preporučuju onim najsmelijim. Dok hodate ovom stazom, nailazite na brojne spomenike i obredna mesta.

machu picchu

Sagrađen je na 2350 metara nadmorske visine, i pripada državi Peru. Samim tim, ovaj drevni grad je razlog posete velikog broja turista ovoj državi.  Do  Perua ( Lime ) ,  stižete avionom. Iz Evrope su to samo letovi iz Madrida i Amsterdama, a zatim do Kuska takođe avionom ili vozom. Nakon toga, ostaje vam još glavno odredište, a to je Machu Picchu. Postoji više opcija kako da stignete do tamo. Jedna jeste pešačka tura, za avanturiste ili vožnja vozom, koja svakako ima svoje čari. 

Pešačke ture traju do 4 dana, a cena njih iznosi od 250 do 1000 dolara. Osim toga, naravno, ulaz u sam Sveti grad se plaća.  Cene ulaznica su 45 $ , a za studente i decu oko20 $. 

Poželjno je da se prije samog polaska dobro pripremite fizički. Osim nimalo naivne staze, prilikom dolaska na konačnu destinaciju, zbog nagle promene visine, možete osetiti mučnine, otežano disanje, i slično. Mada, organizam će se jako brzo naviknuti na ove promene.