Pet Zvezda

Mokra Gora, Drvengrad, Šarganska osmica i druga bogatstva skrivena između Zlatibora i Tare

Srbija

Zapadnu Srbiju krase brojne prirodne lepote, pejzaži i znamenitosti vredni posete. Okolina Zlatibora, tačnije Mokra Gora, jedno je od tih mesta. U srcu borove šume naći ćete mnoge atrakcije i prizore jedinstvene za ovaj prostor. Od sela Kremna poznatog po prorocima Tarabićima, Stopiće pećine, čarobnog mesta kao što je Drvengrad i Šarganske osmice, sve do „Pršutijade“ u Čajetini, obilazak ovih mesta ostaviće vas pune utisaka.

Mokra Gora Drvengrad
Mecavnik, Mokra Gora, Drvengrad, Srbija, Cacak

Izgrađeno po ideji Emira Kusturice za potrebe snimanja filma „Život je čudo“, etno selo Drvengrad nosi status grad-hotela sa 4 zvezdice. Smeštno na brdu Mećavnik, naseljeno sa svega 605 stanovnika, Drvengrad predstavlja pravi dragulj ovog područja.

Cena ulaznice je 250 dinara, a ono sto vas tamo čeka su biblioteka, galerija slika, bioskop, crkva, restoran tradicionalne kuhinje i prodavnice sa suvenirima.

Ovde se takođe održava međunarodni festival „Kustendorf“, a kao poseban događaj ovog festivala izdvaja se „sahranjivanje filmova“ na Groblju loših filmova.

Drvengrad Manastir

Šarganska osmica

Ukoliko se nađete u Drvengradu, ne propustite vožnju Šarganskom osmicom i vozićem „Ćira“. Prilikom vožnje trasom u obliku broja osam imaćete pogled na pet prelepih vidikovaca sa kojih se pogled pruža u nedogled.

Cena ulaznice je 600 dinara za odrasle, a za decu od 6 – 14 godina 300 dinara.

Selo Kremna

Misteriozno selo Kremna poznato je po dvojici proroka – braći Milošu i Mitru Tarabiću. Smatra se da su oni u 19. veku predvideli pronalazak telefona, televizije i telegrafa.

U zaseoku Tarabići napravljen je Spomen dom kremanskih proroka gde se nekada nalazila takozvana „kosmička kugla“, kamen koji zrači energijom koja kod ljudi izaziva vidovitost.

Stopica pecina

Stopića pećina

Stopića pećina sačinjena je od pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.

Cena ulaznice je 250 dinara, a glavna atrakcija ove pećine su Bigrene kade. One predstavljaju udubljenja oivičena kamenim zidovima i ružičastim naborima u kojima se voda nakuplja i preliva stvarajući slapove.

Takođe zanimljiv prizor je vodopad „Izvor Života“, koji nastaje pri većim vodama i visok je preko 9 metara.

Mokra Gora predstavlja idealno mesto kako za odmor i uživanje u planinskom vazduhu, tako i za nova iskustva i istraživanje.