Pet Zvezda

Mostar – grad na Neretvi

Bosna i Hercegovina

Grad koji se nalazi u najposećenijem delu Bosne i Hercegovine. Na obalama reke Neretve, svetski poznate reke po svojoj netaknutoj prirodi. Naziv je dobio po čuvarima mostova – mostarima. Pa tako i ostade Mostar, grad na Neretvi. 

Svi ti mostovi su ono što simbolizuje ovaj grad, a to su: Avijatičrski most,Tekijski most, Lučki, Stari, Bunarski most, Titov i mnogi drugi. 

MOSTAR

Šta je to što možete videti u ovom gradu? 

Za početak, ono zbog čega ste verovatno najviše i došli, taj čuveni Stari most. Za njegov nastanak su vezane mnoge legende. Jedna od njih jeste da je tadašnji sultan izdao naredbu arhitekti da sagradi najlepši most ikada viđen. Međutim, arhitekta je bio u strahu jer je smatrao da je nemoguće napraviti most lepši od onog u Istanbulu, što je nagovestio sulejmanu. Ali, on je svakako insistirao i zapretio mu da će u suprotnom izgubiti život. Arhitekta je posle toga poživeo još dugo, što vam govori o svemu tome. 

MOSTAR

Strara čaršija – Kujundžiluk, onakva kakvu možete videti i u Sarajevu. Naravno, ova se nalazi uz obalu Neretve i čuva stari i tradicionalni duh Mostara. Tu možete da vidite i kupite veliki broj predmeta, obuće, odeće, fildžana i nakita, koji su karakteristični za ovaj deo države. 

Zatim Hamam muzej, iz XVI veka , koji je veoma autentičan spomenik kulture. I danas je to jedini očuvani hamam u Mostaru. Tu je i muzej Hercegovine za sve one koji žele da  se upoznaju sa istorijom ovog grada. On čuva veoma bogatu arheološku i etnografsku zbirku dokumenata, kao i nameštaj i predmete koji su se koristili u svakodnevnoj upotrebi u prošlosti. 

MOSTAR most

Osim toga, imate i Mostarski zvonik mira, sa vidikovcem, do koga vas vodi 370 stepenika. Nakon toga, Muslibegovića kuća, koja je kada su u pitanju gradski stambeni obekti, jedna od  najlepših na Balkanu. I za kraj, Stara gimnazija, veoma karakteristična po svom izgledu. Nalazi se nalazi na Španskom trgu, a nosila je naziv “ Aleksa Šantić “.

Prilikom obilaska Mostara, preporučujemo vam da odete i malo dalje, te posetite prelepu priordnu oazu, vodopad Kravica, na 40 minuta od grada.