Pet Zvezda

Krit (Crete) -Najveće je ostrvo Grčke i gotovo kao država za sebe

Grčka

Ukoliko ste zaljubljenik antičke Grčke, nakon Atine ovo ostrvo važi za destinaciju koju definitivno morate posetiti. Krit je najveće ostrvo Grčke i gotovo kao  država za sebe. Pripadaju mu  četiri velika grada, Iraklio, kao glavni, Chania, Retimno i Agios Nicolaos. 

Najveću atrakciju za turiste predstavlja Knosos.  Predpostavlja se da je on bio sedište Minojske civilizacije. Legenda kaže da je njim vladao kralj Minoj, sin Zevsa i Evrope, te da je  svako devet godina odlazio u pećinu Idu, da bi mu Zevs govorio kako da vlada. 

 Takođe dobro poznata legenda kaže da je na njegov zahtev Posejdon poslao bika, kako bi ga žrtvovao, međutim to Minoj nije uradio, te se iz ljubavi bika i Minojeve žene rodio Minotaur. 

krit spomemik

Knosos je definitivno grad koji vas neće ostaviti ravnodušnim, te ćete poželeti jednostavno zatvoriti oči , vratiti se kroz vreme i uživati u ulozi neke grčke princeze.

Ako se odlučite za ovaj izlet, brojne su agencije na svakom koraku koje će vam ponuditi ovaj aranžman, međutim ako već želite da istražujete, mnogo je bolje da to uradite sami, o svojoj režiji. Cena ulaznice je oko 15-20 evra. Ali ako znate nešto grčkog ili vodite nekog Grka sa sobom, postoji mogućnost da ulaznicu platite po znatno nižoj ceni. 

krit stari grad

Međutim, iznenadjenja ovog ostrva ne staju ovde, ako ste više tip osobe koji voli plažu i pravi odmor, takođe sta izabrali pravo ostrvo. Neke od najlepših plaža, rajskih plaža ne samo Evrope nego i sveta se nalaze baš  na ovom ostrvu.  

Jedna od posebnijih koja privlači veliki broj turista jeste Elafonissi beach. Posebna je po pesku roze boje, koji ne možete često da vidite. Predstavlja pravi raj na zemlji. Takođe ističu se Balos laguna, Falasarna beach,  Preveli beach, Vai i Matala beach, koja je bila mesto okupljanja hipika. 

krit more

Mnoge su prednosti koje pruža ovo ostrvo, brojne plaže, arheološka nalazišta, veliki broj gradova , specifičan reljef, da nekad nećete ni biti svesni da se nalazite na ostrvu. 

Ukoliko odlučite da baš Krit bude vaša idealna destinacija za letovanje, veliki je broj turističkih aranžmana, veoma povoljnih, koji će učiniti sve da vam putovanje bude baš kako ste i zamišljali. Takodje možete da pronađete jeftino sezoneske letove preko Ellinair kompanije, iz Beograda za veće gradove direktno (Retimno, Iraklio i sl.)