Pet Zvezda

Neka od prelepih jezera Srbije

Srbija

Kada su u pitanju odmori tokom leta, svi tražimo povoljne turističke aranžmane za letovanje negde u inostranstvu, a nismo ni svesni koliko divnih mesta ima naša zemlja. Zato smo odlučili da vam ih otkrivamo kroz naredni period, a sada smo izdvojili ova tri prelepa jezera.

Dzerdapsko jezero

1. Đerdapsko

Veštačko akumulaciono jezero koje se nalazi na granici Srbije i Rumunije.  Nastalo je 1972. godine, kada je izgrađena  hidrocentrala “Đerdap” . Leži u Đerdapsoj klisuri, a na njegovoj obali nalazi se Nacionalni park Đerdap, koji je zakonom zaštićen. Dužina jezera iznosi 100 km, a najveća dubina je 100 m. Celokupna površina jezera je 253 km2, a 162 km2 se nalazi na teritoriji Republike Srbije.

Palicko jezero

2. Palićko jezero

Pored Subotice nalazi se manje mestoPalić, značajno turističko mesto Vojvodine, po kojem je ovo jezero i dobilo ime. Nastalo je prirodnim putem, što ga čini najvećim jezerom u Sbiji nastalo na takav način. Prema  predanju ono je ostatak Panonskog mora, ali priča se da je nastalo od suza pastira Pavla,  koji je tu napasao ovce, a prvi put se pojavljuje u spisima 1462. godine kao Pali. Salinitet jezera potiče od okolnog terena sa kojeg se voda slivala i rastvarala natrijum – hlorid. Poseduje raznolike vrste ribica i biljaka. Površina jezera iznosi  4, 2km2, a najveća dubima oko 3, 5 m.

Vlasinsko jezero

3. Vlasinsko jezero

Ovo veštačko jezero nalazi se na području opštine Surdulica, a nastalo je 50 – tih godina prošlog veka. Pre nastanka jezera, na tom mestu nalazila se tresava, poznatija kao Vlasinsko blato, samo sa mestimičnim vodenim površinama iz kojih je izvirala reka Vlasina. “Plutajuća ostrva” su atrakcija ovog jezera, a nastala su tako što su se delovi treseta otkinuli sa novoobrazovanog dna.  Ta ostrva su se pre nameski vezivala za obalu, dok se nije istakla njihova jedinstvenost. Površina jezera je 15 km2, a maksimalna dubina iznosi 35 m.