Pet Zvezda

Stefan Janković – „Nigde nije kao kod kuće…“

Poznati preporučuju

Stefan Janković, mladi košarkaš koji godinama gradi karijeru igrajući u poznatim svetskim a i domaćim klubovima, ispričao nam je nešto više o svojim putovanjima kao i kulturama sa kojima se  do sada susretao. On trenutno živi u Washington-u ali vrlo rado posećuje Srbiju i ističe da je tradicionalna srpska kuhinja i dalje njegov izbor broj jedan!

1. Od svih zemalja u kojima si, ne samo bio, već i živeo, koja ti najviše odgovara po mentalietu?

Živio sam zaista svuda, ali po mentalitetu, sem Havaja gde su ljudi pozitivni i opušteni, rekao bih naravno Srbija. Nigde nije kao kod kuće i najviše mi odgovara naš mentalitet. Mi zaista znamo kako se uživa…

2. Iako si kao veoma mali otišao iz Srbije, da li postoji neko srpsko jelo kojem se uvek obraduješ?

Uf, i te kako, koliko samo volim da jedem gulaš, sarmu, pasulj a isto tako obožavam ćevape i vruće pečenje, a to mogu samo u Srbiji da jedem… A ne smemo zaboraviti ni palačinke sa džemom od šipurka!

3. S obzirom da si obišao mnoge gradove u Americi, koji si zapamtio po najboljem provodu i izlascima?

Pa rekao bih Majami, tamo sam živio pola godine i uverio se da je South Beach pravo čudo (smeh)!

4. Koji resotran uvek posetiš kada dođes u Srbiju?

Svaki (smeh)! Zavisi šta želim da jedem…Ako je pečenje u pitanju onda MB u Mladenovcu, a baš u Beogradu je smuđ u Konobi kod Goce i Renata uvek pun pogodak!

5. Havaji su verovatno kulturološki bili najveća promena za tebe, da li postoji neka njihova navika, hrana ili običaj koji ti se nije dopao?

Ne bih rekao da mi se nešto posebno nije dopalo, međutim oni jedu dosta sirovih morskih plodova i poznato nacionalno jelo im je poke koje se isto služi sirovo a ja definitivno nisam navikao na tu vrstu hrane.

6. Igrao si u stranim ali i srpskim klubovima, da li postoji neka prednost domaćih u odnosu na američke i kanadske klubove?

Pa mislim da Srbija ima daleko najbolje navijače iako je teško porediti ove zemlje…U Americi su utakmice mirnije, skoro kao da ste u pozorištu. Domaće utakmice su mnogo vatrenije.

7. Koja mesta bi preporučio svojim prijatlejima iz Kanade kada bi posećivali Balkan?

Definitivno Beograd zato što stvarno ima najbolji provod, ne samo u Srbiji već na celom Balkanu. Pritom Beograd je idealan za turiste, ima baš sve, od restorana do noćnih klubova…Zaista, ne znam ni jednu osobu koja se nije dobro provela u Beogradu!

8. A koje gradove bi preporučio svojim prijateljima iz Srbije koji dolaze u Ameriku?

Miami, Los Angeles i Honolulu 

9. U kom gradu zamisljaš svoje zrele godine, gde bi ostao da živiš i posle košarkaške karijere?

 U Foči (smeh), ne znam još ali definitvno, ali ako pričamo o Srbiji, Beograd, a ako je u pitanju Amerika, Honolulu.