Pet Zvezda

Ohrid – makedonsko more

Makedonija

Ohrid  je jedan od najposećenijih gradova u Severnoj Makedoniji. Takođe, on predstavlja i more ove zemlje, te ga i mnogi nazivaju “ makedonskim morem “. Osim toga, za ovaj grad se kaže da ima crkava koliko dana u godini, te on predstavlja i kolevku pravoslavne duhovnosti. 

Smešten je na obali Ohridskog jezera, pa je  naziv dobio po tome što se nalazi na hridu (na brdu) – vo hrid, o hrid, iznad jezera, pa otuda Ohrid. 

ohrid makedonija

Takođe, važno je znati da je Ohrid bio središte širenja hrišćanstva, na čelu sa Kirilom i Metodijem, pa je  njegova bogata istorija ona što Ohrid čini nadaleko poznatim.

Nalazi se veoma blizu granice sa Grčkom, ali i Albanijom, tako da ako ništa može da vam bude idealno mesto “za predah“ , ili kraći odmor. 

Do Ohrida se stiže autom , za nekih 6 do 7 sati iz Beograda. Niš i Skoplje su na idealnoj udaljenosti , tako da možete ovde da odmorite i upoznate još neke gradove. 

Ohrid je tokom leta pogotovo bogat turistima, kako onima koji su došli zbog jezera i plaže, tako i onima koji su došli da posete veliki broj manastira i crkava.  Kada ste na plaži, gotovo i da ne primetite da ste na jezeru ili da se kupate u njemu. Plaže su prepune turista, kafe barova, tako da nema razlike, osim što su cene ležaljki i suncobrana mnogo jeftinije nego na moru. 

Ohrid makedonija crkva

Temperature su i ovde veoma visoke, pa je najbolje da obilazak grada ostavite za drugi deo dana. 

Samuilova tvrđava se smatra najznačajnijom, i najposećenijom znamenitošću u ovom gradu. Nalazi se na brdu iznad Ohrida, odakle se pruža prelep pogled na jezero i grad. Ali, da bi vam pogled bio još lepši, možete da se popnete na zidine tvrđave, koje vode do tornja, koji je idealno mesto za fotografisanje.  Ulaznice koštaju samo 1 evro, što je oko 120 makedonskih denara. 

Na putu do tvrđave možete da pogledate i Antički teatar, koji je  jedini helenistički teatar u Makedoniji. Nakon rimskog osvajanja grada, pretvoren je u arenu za borbu gladijatora. 

Od najpoznatijih crkava tu su crkva Sv. Jovan Kaneo, koja se nalazi blizu ribarskog sela Kaneo, na hridu iznad jezera. Zatim, crkva Sv. Sofije, crkva Sv. Klimenta…

Ohrid stari grad

Kuća Robevih je jedan najreprezentativniji objekat gradske kulture u celoj Makedoniji, te bi bilo veoma lepo i njega posetiti. 

Grad je i noći veoma živ, pogotovo leti. Veliki je broj restorana i kafića koji vrve od turista. Hrana je veoma ukusna,  i jeftina. Za nešto manje od 10 evra možete da imate veoma lep i bogat ručak, večeru. 

Za smeštaj vam toplo preporučujemo apartman Paradise Nest, jer takav ambijent ćete retko gde naći. 

Dovoljno je daleko od grada, da bi imali svoj mir, a dovoljno blizu da u bilo kom momentu možete sesti u auto i brzo ste tamo. Nalazi se na brdu, iznad jezera, odakle se pruža prelep pogled na jezero, a svaki izlazak i zalazak sunca je bajkovit i lepši od prethodnog. Od apartmana se pruža uzak putić, koji je prečica do jezera, samo za pešake, tako da je plaža veoma blizu.  Ako ste došli da odmorite, nećete imati potrebu da silazite u grad, zato što imate opciju doručka, ručka i večere u apartmanu. Da vam ovo bude najlepše putovanje, pobrinuće se divni domaćini, divni ljudi, koji su vam uvek na usluzi.