Pet Zvezda

Parga: Harmonija italijanske arhitekture i grčke kulture

Grčka

Smeštena na severozapadu Grčke, bogata istorijom i pejzažima, Parga je gradić koji odiše jedinstvenim duhom. Od uskih ulica i prostranih plaža, do antičkih tvrdjava i harizmatičnih stanovnika, svaki delić Parge će vas nadahnuti da istražite sve što ona nudi.

Smatra se da istorija Parge ima korene jos u Kamenom dobu, a godine tokom kojih je bila pod vladavinom Republike Venecije, Francuske, Turske i Velike Britanije ogledaju se u mešavini stilova koji krase arhitekturu ovog grada.

Šetajući ulicama koje podsećaju na lavirint doći ćete do glavnog trga sa kojeg se pruža pogled na obalu, ali i na ovaj šareni grad. Bezbroj malih kuća rasporedjenih u obliku amfiteatra, svaka sa fasadom druge boje, neodoljivo podsećaju na Amalfi obalu, jednu od najpoznatijih italijanskih rivijera.

Par koraka od glavnog trga nalazi se marina u kojoj su usidreni brodovi nalik na piratske. Oni nude bezbroj izleta do susednih ostrva Paksos i Antipaksos, Odisejevog ostrva Itaka i veličanstvene plaže “Plava laguna”.

Na vrhu brda tik uz centar grada nalazi se Venecijanska tvrdjava do koje se dolazi ne tako kratkom šetnjom uz velike betonske stepenike. Kada se popnete do samog vrha, pogled koji se odatle prostire je i više nego vredan puta koji ste prešli. Plaze Krioneri i Piso Krioneri, ostrvce Panagia sa dve crkve i ostacima Francuske tvrdjave samo su deo razglednice koju čini ovaj pogled. Sa druge strane brda smeštena je najduža i jedna od najlepših peščanih plaža Parge – Valtos plaža.

Raznovrsne kulture ostavile su svoj trag i na hranu i stanovnike Parge. Od taverni uz obalu mora, malenih prodavnica sa ukusnim sladoledom, sve do poznate pekare Ahileas iz koje se miris širi ulicama, u Pargi nećete ostati gladni. U spoju sa ljubaznim meštanima, koji odlično govore Engleski, uvek ćete se osećati dobrodošlo.

Parga predstavlja dragulj u moru mnogih letovališta u Grčkoj. Spoj gradskog mentaliteta i letnje bezbrižnosti čine idealnu kombinaciju koja odiše ovim mestom i koja ostavlja nezaboravne uspomene svojim posetiocima.