Pet Zvezda

Peščane piramide, prirodni fenomen

Bosna i Hercegovina

Nema sumnje da ste čuli za neki vid peščanih piramida, kako za one u Koloradu, Italiji, tako i za one u Đavoljoj Varoši. Međutim postoji još jedan ovakav prirodni fenomen, jako blizu i jako lep. Naime, ove peščane piramide se nalaze u blizini Foče. Nastale u mestu Pirin Do. Tačnije na putu koji je nekada povezivao Sarajevo i Foču. Tako da se od Sarajeva nalaze na samo sat vremena, a od Foče su udaljene 9 kilometara.

Ova jedinstvena pojava, stara je oko 200 godina. Ne nestaje, ali kroz vreme menja svoj oblik.  Naziv su dobile po svojoj strukturi i sastavu, a to je peščana glina. Predstavljaju ih strukture od peska, visine oko 20 metara, a nastale pod uticajem mrazeva, kiše, vetrova i slično. 

Takođe zanimljiva stvar jesta da je na ovom mestu prije čak 60 godina sniman jedan od partizanskih filmova. Specifično za ove piramide jeste da one vremenom postaju duže, iako ne rastu. Tačnije, pod uticajem erozije peska sa podnožja, telo piramide postaje sve duže i duže. 

Iako  se ne doprinosi puno razvijanju ove turističke destinacije, veliki je broj turista koji ih posećuju. Mnogi ih vide na slikama, čuju za njih i dobiju interesovanje da ih posete. Osim domaćih turista, strani su takođe zainteresovani za ovaj fenomen koji im izaziva divljenje. 

Svi oni koji su posetili ovo mesto, uverili su se i imali priliku da uživaju u ovoj prirodnoj lepoti. Ono što odvaja ove peščane piramide od ostalih za sada poznatih, jeste silno zelenilo koji ih okružuje i sam položaj na kome se nalaze. Samim tim što podsećaju na one u Koloradu, iako ih je teško porediti, ove nazivaju “Bosanskim Koloradom“.

Priđete li bliže vrhovima piramida, imaćete priliku uživati u prelepom pogledu, koji će vas ostaviti bez daha. Za one koji  “žele više“, postoji mogućnost dolaska na ovu destinaciju biciklom iz Foče, s obzirom da je  veliki broj putokaza koji vas vode baš do ovog mesta.