Pet Zvezda

Porto – grad za svakoga

Portugal

Porto je sigurno grad za svakoga, kako za mlade, tako i starije. Verujte, da ne postoji kutak niti deo ovoga grada, a da nije vredan spomena. Iako, kada neko spomene ovaj grad, svi prvo zamisle u glavi prelepe šarene kuće, zgrade na obali Douro reke, koja se uliva u Atlantski okean, baš kod ovog grada.

porto gard

On je drugi po veličini grad u Portugalu, a nazivaju ga još i “ Lepotica severa “. Naziv potiče od starorimskog grada, koji se nalazio na ovom mestu – Portus kale. Iz ove reči izveden je ne samo naziv današnjeg grada Porto, već i same države Portugal.

Najbolji način da dođete do Porta je avionom iz Temišvara. Let je sa presedanjem u Milanu, ali je cena više nego povoljna, povratna karta od oko 90 evra. Odmah po izlasku iz aerodroma se nalazi metro, koji verujte više liči na običan voz, obzirom i na to da samo jednim delom ide ispod zemlje. Ali je svakako veoma lep . Dobra stvar jeste da u Portu vam prevoz skoro i ne treba. Možete da ga obiđete peške, ali verujte da je tako i najbolje. Tako ćete ga jedino “ doživeti “ . 

porto

Za početak vam preporučujemo šetnju obalama reke Douro, i sve lepote koje se nalaze na njenoj obali koja vrvi od turista. One su pune restorana, a takođe tu možete da uzmete kartu za vožnju brodićem po reci. 

Zatim je tu metalni most koji povezuje dve obale reke Douro, a zove se Dom Louis I. Sastoji se od dva nivoa, a sa njega se pruža veličanstven pogled na Porto.

Železnička stanica u Portu, i nakon 100 godina od izgradnje je jednostavno prelepa. Njeni zidovi su ukrašeni umetničkim panelima, na kojima preovladava plava boja. One prikazuju motive iz života ljudi, ali i istorijske scene. 

prto

A za fanove Harry Pottera , ali i ostale naravno, tu je Livraria Lello, knjižara u kojoj  je inspiraciju pronašao i sami autor. Naravno, nije to samo ono po čemu je ona toliko posebna. Njen enterijer vas naprosto oduševljava. Veoma je autentičan.  Na sredini se nalaze drvene stepenice , koje vas vode na sprat, koji je takođe ispunjen velikim brojem knjiga i sa koga bolje možete videti divni mozaik koji se nalazi na plafonu. Ukoliko se odlučite da je posetite, naoružajte se strpljenjem, zato što su ispred nje ogromni redovi, a gužva je i u samoj knjižari, ali svakako mnogo vredi.

Akoželite da uživate uz pogled na okean i zalazak sunca, tu je najbliža plaža Praia Ourigo. Do nje stižete direkt gradskim busom iz centra grada. Naravno, tu je još mnogo, mnogo znamenitosti i mesta koje trebate obići, kao Bolsa Palace, Porto Cathedral, Case de Musica, Avenida dos Alliados, Liverdade Square, Porto Tram Museum i drugi. Ako želite uz sve to i da odete da posetite Lisabon, više vam se isplati otići avionom, Ryanair kompanijom. Cena karte je 30 evra, povratna, a letove imate svaki dan.