Pet Zvezda

Prelepa zelena oaza, Kravica vodopad

Bosna i Hercegovina

Kravica vodopad je mesto za koje dosta vas verovatno nije čulo, međutim, kod stranih turista nije baš tako. Definitivno je to najlepše prirodno mesto u Bosni i Hercegovini. 

Ovaj vodopad je prelepa prirodna oaza, veoma blizu Mostara, na  samo oko 40 km od njega. Ako ste strani turista, cena ulaza iznosi oko 10 evra, ali ako ste državljanin BiH, cena je duplo manja. Takođe u periodu od oktobra do maja je niža. Mada , verujte, lepota koju ćete ovde videti vredi mnogo više. 

kravica vodopad

Do vodopada od parkig mesta vodi uzak strmi put, kroz koji se vodopad neće možda ni nadzirati. A kad se spustite – raj. Zelenilo, voda, parče neba i mir. Odmor za dušu. 

U blizini vodopada, odmah pored jezerceta koje ono pravi , nalazi se mali bar, gde možete da sednete i uživate u pogledu. Takođe, tu se nalazi veliki broj mesta za piknik, i kampovanje. 

Nedaleko od vodopada, nalazi se i mala pećina, karakteristična po stalaktitima, kao i stara vodenica.

kravica vodopad

Vodopad je nastao na mestu gde se reka Trebižat deli, te tu stvara ovo predivno prirodno čudo. Ako ste u mogućnosti, i naravno ako želite, možete da iznajmite čamac, za vožnju jezercetom. Cena korištenja čamca na sat vremena je  5 evra. 

Ovo je definitivno najatraktivnija lokacija na ovom području Bosne i Hercegovine, ali sigurno i šire. U posetu ovom vodopadu dolazi veliki broj turista , najviše stranaca, koji žele da vide ovu prirodnu lepotu. 

Takođe, u letnjem periodu je veliki broj turista, koji dođu samo da bi se rashladili u ovoj bistroj vodi. 

kravica vodopad

Nezaobilazna je turistička destinacija, ako prolazite ovim delom države. Ali i doći namerno da ga posetite ne predstavlja nikakav problem, obzirom da smeštaj možete naći u Mostaru, te i obići ovaj prelepi grad. 

Ako niste ljubitelji gužve, najbolje je da posetite vodopad u jesenjem  periodu, ali su leto i proleće svakako najlepše.