Pet Zvezda

Rafting na Tari

Bosna i Hercegovina

Tara spada u najatraktivnije svetske reke i definitivno je raj za sve ljubitelje avanture. Rafting na Tari, nadaleko poznat. Jedan je od boljih i poznatijih, kako u Evropi, pa i šire. 

Reka Tara, nastaje spajanjem dve manje reke u Crnoj Gori, Opasnice i Veruše. Nastaje, izvire u podnožju planine Komovi i tu započinje svoje veoma uzbidljivo putovanje. I tako od Crne Gore, pa sve do Bosne i Hercegovine.  Naziv je dobila još od Ilirskih plemena, Autarijati, koji su bili naseljeni u njenom rečnom koritu ( IV, V vek ). 

rafting na tari

Za reku kažu da je “ dragulj Evrope “. Svojom vekovnom rečnom erozijom stvorila je kanjon od 82 km, koji je po dužini drugi u svetu, odmah iza kanjona Kolorado. 

Rafting na ovoj reci, privlači veliki broj kako domaćih tako i stranih turista. Najviše one ljubitelje avanture i pravog adrenalina. Na ovom mestu se nudi sigurno jedan od najintenzivnijih i  najzehtevnijih raftinga u Evropi.  Ako želite pravu avanturu i najviše adrenalina, onda je najbolje da Taru posetite u aprilu, maju. Međutim, ako ste ipak za onu “ mirniju “  i sigurniju varijantu, onda vam preporučujemo odlazak od jula do septembra.

 U slučaju da niste baš pristalica ove avanture, nema sumnje da ćete uživati u prirodi i čarima koje vam ova reka nudi. Najlepša priroda, čista voda, adrenalin, ispuniće vaša očekivanja definitivno. Postoji veliki broj rafting kampova, centara koji nude  veliki broj aranžmana i paketa. Oni uglavnom uključuju smještaj, hranu, opremu i spust.

rafting na tari

Neki od njih su Rafting Centar Drina-Tara, Rafting centar Tara-Raft, Rafting Tara Tri vodenice, Waterfall i mnogi drugi. Nepominjemo da se jedan dio kampova nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine,  jedan u Crnoj Gori. Na primer, cena jednog paketa, koji uključuje noćanje, tri obroka i rafting je oko 65 evra. Naravno, to zavisi i od kampova koje izaberete za bazu. 

U svakom slučaju, provod za pamćenje je zagaratnovan.