Pet Zvezda

Razlozi zbog kojih bi trebali posetiti Karlove Vari

Evropa

Ovaj lepi grad, iz 1370.godine se nalazi na severozapadu Češke i važi za jednu od najpopularnijih banja Evrope. Mada, ovo su samo neki razlozi zbog kojih bi trebali posetiti Karlove Vari.

karlove vari

Za Karlove Vari, takođe kažu da je jedan od najelegantnijih gradova u Češkoj, a da je njegova banja, poznata po celom svetu. Ipak, predivan reljef koji okružuje ovaj grad, arhitektura vredna spomena i brojni termalni izvori su dodatni razlozi da dođete i uživate u ovom čudu. 

Ono što banje i grad  čini nadaleko poznatim jesu brojni mineralni izvori, koji imaju lekovita dejstva i kako kažu ublažavaju bolove, pa i stres. U banji sa mineralnim blatom i mineralnom vodom leče povrede kostiju, mišića, reumu,  dijabetes.   U svakom slučaju, ako vas to ne zanima, postoji toliko drugih stvari koje će vas privući. 

karlove vari

Građevine iz doba renesanse, grad čine jednostavno čarobnim u svakom periodu godine. Naziv je dobio po svom osnivaču, češkom monarhu Karlu IV. 

Posebno su poznate po kolonadama, u kojima se nalazi veliki broj izvora, slavina, fontana, te na svakom koraku možete piti vode koliko želite. 

Do savršenog vidikovca možete da stignete žičarom, koja kreće na svako 15 minuta. Za povratak, možete izabrati šetnju kroz šumu, ali i žičaru. Brdo prijateljstva je jedno od mesta odakle se pruža prelepi pogled na grad.

karlove vari

Jedna stvar bez koje ne bi trebali napustiti grad jesu porcelanski bokali. Predstavljaju tradicionalan pribor za piće mineralne vode. Možete ga kupiti u svakoj suvenirnici, prodavnici. Ovaj naizgled obični predmet je specifičan zbog toga što se iz njega vrši degustacija mineralne vode, jer flaše za ovu priliku nisu odgovarajuće, niti se preporučuju zbog oslobađanja toksina u vodu zbog same temperature. Ukoliko grad obilazite sami, preporučujemo vam da krenete od severnog dela grada, prema južnom. Posetite i Dvoržakov park, koji se nalazi blizu hotela Spa. Naziv je dobio po kompozitoru Anotnjinu Dvoržaku. Idealno je mesto za šetnju i opuštanje. 

Karlovi Vari, grad ispunjen magijom, istorijom, lepotom, prelepom prirodom, čeka na vas.