Pet Zvezda

RIM – večni grad koji se mora doživeti!

GRADOVI EVROPE

Koliko god slušali o Rimu, ne možete shvatiti lepotu ovog grada, dok je ne doživite svim svojim čulima. Ukoliko uskoro planirate da posetite večni grad, za vas imamo nekoliko saveta šta bi sve trebalo obići i videti!

Koloseum i Rimski forumi – magija večnog grada

Koloseum i Rimski forumi – magija večnog grada

Svakako da pri poseti Rimu ne smete propustiti obilazak Koloseuma i rimskih foruma. Najpoznatiji svetski amfiteatar od momenta svog nastanka do danas glavni je simbol Rima. Nalazi se, takođe, i na listi 7 svetskih čuda. Prostor gde su se nekada održavale borbe gladijatora sada je glavna atrakcija koju dnevno poseti oko 20 000 ljudi. 

Carobna fontana

Čarobne fontane i trgovi

Pored Koloseuma, jedna od glavnih turističkih atrakcija Rima je čuvena Fontana di Trevi sa svojom legendom o novčiću. Ako bacite novčić u fontanu desnom rukom preko levog ramena to vam garantuje povratak u Rim u budućnosti, a drugi bačeni novčić garantuje da će taj vaš povratak imati i romantičnu stranu.

Jedan od najpoznatijih trgova je svakako Španski trg. Na njemu se nalaze tri kulturna spomenika – Stub bezgrešnog začeća, fontana Barcaccia i čuvene španske stepenice.

Španski trg

Zatim, još jedan predivan trg je Piazza Venezia, čija se lepota ne može opisati rečima. Na njemu se nalazi Vitorijano, kolosalni spomenik izgrađen od belog mermera u čast Viktora Emanuela II.

Nezaobilazni Vatikan

Iako mali po svojoj površini, Vatikan nudi prave dragocenosti turistima. Bazilika Svetog Petra, kao najpoznatiji simbol Vatikana, puna je brojnih umetničkih dela, uključujući statuu Konstantina, ali i Mikelanđelovu čuvenu Pijetu. Ogromnu kupolu visoku 119 metara nose četiri stuba, ispod kupole se nalazi Papski oltar, ispod kog se nalazi grobnica Svetog Petra. Trg Svetog Petra nalazi se ispred samo bazilike, a na sredini se nalazi Egipatski obeliks.

Čuvene Mikelanđelove freske, remek-dela Stvaranje Adama i Strašni sud nalaze se u Sikstinskoj kapeli. Sama kapela dobila je ime po papi Sikstu IV. Tavanicu je oslikao Mikelanđelo između 1508. i 1512. Godine, a i dan danas ova kapela je mesto gde se održavaju konklave i druge zvanične ceremonije pape.