Pet Zvezda

SEGEDIN – Najsunčaniji grad Mađarske

Mađarska

Segedin je četvrti po veličini grad u Mađarskoj, te je i jedan  od njenih lepših gradova. Poznat je takođe kao univerzitetski centar, čak i jedan od boljih u Evropi.  

Najsunčaniji je grad Mađarske, pa ga nazivaju “ Grad sunca i vode “ . Nalazi se na području koje obiluje velikim brojem termalnih izvora, pa ga i ovo između ostalog čini nadaleko poznatim. 

segedin

Smešten je blizu južne granice Mađarske, na samo 3 sata vožnje od Beograda. Ukoliko niste iz Srbije važno je da znate da postoji veći broj graničnih prelaza preko kojih bi vam ovaj put do Segedina bio dosta kraći, međutim, one su samo za građane Srbije, pa imajte to na umu. 

Segedin, ili kako ga mađari zovu Szeged, može biti vaša idealna destinacija za jednodnevni izlet ili možda vikend putovanje, ukoliko ste dosta dalje od njega. Ali svakako, ima dosta toga što ovde možete da vidite.  

Za početak, tu je trg Syechenyi, jedan od lepših u centralnoj Evropi. Karakteriše ga veći broj statua. Jedna od poznatijih građevina ovog grada jeste Zavetna crkva ili Katedrala Dom. Ona je  četvrta crkva po veličini u Mađarskoj. Nalazi na trgu Dom ter, velikom gradskom trgu, koji je i dobio ime po ovoj crkvi. Preko puta nje se nalazi muzički sat, koji je simbol Univerziteta srednjeg veka. Domotor tower ( Dimitrijev toranj )  je najstarija građevina u Segedinu, i takođe se nalazi na trgu Dom ter. Ulaznica za toranj je oko 1000 Ft. 

segedin

Muzej Mora Ferenc se nalazi na preseku reke Tise i njenog mosta, u centru grada. Osnovan 1833.godine. U bilo kom period možete da prisustvujete nekim od njegovih sezonskih izložbi. Spoljašnost zgrade je veom lepa. Ukrašavaju je korintski stubovi I svetli zidovi.

Najatraktivniji deo obnovljenog dela grada jeste Trg Sv.Istvana, na kome se nalazi vodeni toranj, u funkciji već 110 godina. Sa njega se pruža lep pogled na grad.  Onda Segedinski Most uzdaha, koji krije zanimljive priče. 

Nakon toga, tu je prelepa Nova Sinagoga, sa mnogo lepom unutrašnjosti. Ulaznice za odrasle su 400 ft, a za decu 200 ft.  Naravno, muškarci prilikom ulaska u nju treba da stave na glavu šešir, ili kapu, ukoliko to nemaju obezbediće im se na ulazu.

segedin

Ono što svakako preporučujemo jeste Aquapolis Szeged, nov kompleks, za razne namene, razonode, wellnessa, lečenja I slično, a potom Botanička bašta, koja je velika atrakcija u ovom gradu, u kojoj ćete se definitivno zbližiti sa prirodnom, pa  iz nje izaći opušteniji. Ulaznica je oko 900 ft, naravno sa popustima za decu I studente. 

Cene smeštaja zaista nisu velike. Za 30 evra možete naći veoma dobre apartmane, u centru i blizini. 

Za veče vam predlažemo da obavezno odete  u Maltese garden, gde se služe vrhunska kraft piva, za svakoga po nešto. Bar je otvorenog tipa, atmosfera opuštena, a na vama je da uživate.