Pet Zvezda

Skoplje, spoj raznih stilova i kultura

Makedonija

Mozda čak ni u životu niste videli spomenika, koliko ćete ih videti u Skoplju za jedan dan. To je upravo ono po cemu ga mnogi poznaju. Skoplje je najveći grad Severne Makedonije, smešten je u Skopskom polju i leži na reci Vardar.  Grad je veoma lep i poseban. 

skoplje spomenik

Definitivno najpoznatiji spomenik ovog grada jeste tvrđava Kale, u kojoj je, kako bar istorijske činjenice kažu krunisan car Dušan. Po prilasku glavnoj ulici, možete obići kuću Majke Tereze.

Zanimljivo je da je napravljena na mestu gde se nekada nalazila katolička crkva, a sam izgled kuće jeste veoma autentičan. Potom dolazite na veliki Trg Makedonije, gde osim velikog broja spomenika, mozete da vidite razlicite stilove gradnje.  

Jedna od mnogima lepših građevina jeste arheološki muzej, do koga vas vodi Most civilizacije, takodje ispunjen brojnim spomenicima, skulpturama važnijih istorijskih ličnosti. Osim ovog muzeja možete posetiti Muzej savremene umetnosti, kao I muzej Holokausta.

skoplje

Pored Mosta civilizacije, imate Most umetnosti i jedna od glavnih znamenitosti,a to je Kameni most, Dušanov most. Izgrađen je preko reke Vardar, te povezuje stari sa novim delom grada. U starom delu grada pretežno žive Albanci. Tu se nalazi čarsija, bazar i kaldrma, veoma podseća na onu u Sarajevu.  A naravno, kako znamo da pojedini gradovi u Evropi imaju Trijumfalnu kapiju, ili bar one koje izgledaju kao ona, Skoplje ni u tome ne zaostaje.

Kroz ovu kapiju, Porta Makedonija stižete do centralnog trga gde možete da vidite spomenik Aleksandru Makedonskom. Još jedna od atrakcija je planina Vodno, koja se nalazi veoma blizu grada. Do  njenog vrha stižete žičarom, a na njemu se nalazi Milenijumski krst. Priroda je gore jako lepa, a pogled na celo Skoplje je nestvaran. 

skoplje kapija

Smeštaj je jako povoljan. Pa tako na 10ak minuta šetnje od samog centra, možete da pronadjete smeštaj od svega 15 evra, za dve osobe, a da je pri tome veoma sređen, nov i funkcionalan. Cene u restoranima su isto tako veoma povoljne, a hrana veoma ukusna i dosta slična našoj.