Pet Zvezda

Smederevska tvrđava, mesto gde istorija još uvek traje

Srbija

Da li ste znali da se baš u vašoj državi nalazi jedna od najvećih srednjovekovnih tvrđava u Evropi – Smederevska tvrđava?
Iz razloga što se i dalje vrše istraživanja i iskopavanja na ovom mestu, kaže se da je ova tvđava, mesto gde istorija još uvek živi i traje.

smederevska tvrdjava

Smederevska tvrđava i grad Smederevo se nalaze na obali Dunava, na oko 50 kilometara od Beograda. Do njega iz Beograda stižete auto-putem ili starim putem preko Grocke, koji vam definitivno preporučujemo, zbog sve prirodne lepote koju možete da vidite. Naravno, put skoro sve vreme ide uz Dunav, što je takođe razlog više. Na tom putu se nalaze brojni restorani na obali, gde možete da odmorite.

O samom zidanju Smederevske tvrđave postoje brojne legende. Neke kažu da je čak sam Đurađ Branković usnio san u kome mu je rečeno da treba da sazida novi grad na reci. Nakon toga je i naredio zidanje grada, na ušću Jezave u Dunav.
Tvrđava se gradila tolikom brzinom, pa su zbog toga graditelji umirali od iznemoglosti.

Još jedna poznata legenda govori o blagu koje je “Prokleta“ Jerina ( kako je narod nazvao ), sakrila u utvrđenje, kako ga osvajači koji su prodrli u grad ne bi pronašli. Ni do sada, to blago nikada nije pronađeno. S toga, ako ste željni avanture, ovo je pravo mesto za vas.
Zanimljivo je da je 2012.godine, tokom raznih iskopavanja, pronađen grob za sada još uvek nepoznate plemkinje, kao i nakit neprocenjive vrednosti u njemu.

Smederevska tvrdjava

Osim istorijskih zanimljivosti, tvrđavu možete da posetite i zbog raznih događaja koji se održavaju u njoj, kao Smederevske jeseni, Tvrđava teatar.
Ulaz u tvrđavu se naplaćuje, a cena je 120 dinara po osobi. Naravno, tu su popusti za grupe, studente i malu decu.
Iskoristite prvu priliku da posetite ovo veoma zanimljivo, istorijsko mesto, jer će vam sigurno ostati u lepom sećanju.