Pet Zvezda

Sofija, idealno vikend putovanje za degustaciju latica ruža

Bugarska

Ukoliko živite u Beogradu ili okolini, Sofija je definitvno idealna vikend destinacija za vas. Na samo pominjanje Sofije i Bugarske uopšte , veliki broj ljudi je veoma sumnjičav, i ne pokazuje neku veliku želju da je i poseti, ali verujte da će ovaj grad razbiti sve vaše predrasude i pozitivno vas iznenaditi. 

Vikend je sasvim dovoljan da upoznate grad i obiđete veći deo znamenitosti koje Sofija nudi. 

Olakšavajuća stvar jeste da i ako pričate na svom maternjem jeziku ćete se veoma dobro sporazumeti.

Crkva u Sofiji

Po Bugarima je prvobitni naziv grada bio Serdec, a zatim Sofija ( što na grčkom znači “mudrost“ ) . Nalazi se na oko 4 sata od Beograda, a put skoro i da nećete osetiti. Čak i u centru smeštaj možete naći veoma povoljno, i onda vam samo ostaje da se zaputite u obilazak.  Crkva Sv. Đorđa, “Ivan Vazov“ Nacionalni Teatar, Vitosha bulevar, Nacionalni istorijski muzej su samo neke od znamenitosti koje možete da posetite, a Hram Sv. Alexandra Nevskog i Ruska crkva Sv. Nikolaja će sigurno ostaviti poseban utisak na vas.

Zanimljiva stvar za Hram Alexandra Nevskog jeste da je zabranjeno fotografisanje unutar samog hrama, osim uz dozvolu koju platite na ulazu, a ona iznosi 10 BGN ( bugarskih leva) . Vrednost valute je skoro ista kao BAM ( bosanska marka ) , pa njeno korištenje ne bi trebalo da vam predstavlja neki problem.

Međutim ono po čemu se sama Bugarska najviše ističe jeste njena veoma autentična, raznolika, začinjena i tradicionalna kuhinja, koja predstavlja i određuje njeno kulturno nasleđe. 

Market u Sofiji

Pored raznih začina koji dominiraju u bugarskoj kuhinji, ističu se oni od ruža. Takođe, od latica ruže prave razne likere i marmelade, te je ona neizostavni dodatak kuhinje. 

Koriste je u velikim količinama za proizvodnju kozmetike, za ulja, parfeme, kreme i sapune. Zbog svega ovoga za bugarsku kažu da jednostavno “ miriše na ruže “ , te je i ruža jedan od  njenih simbola, ali najbolje bi bilo da se sami uverite.