Pet Zvezda

Temišvar – „Mali Beč“, raj za kupoholičare

Rumunija

Najveći grad Banata, Temišvar, nalazi se u Rumuniji, u neposrednoj blizini granice sa Srbijom, i predstavlja idealnu destinaciju, kako za jednodnevni izlet, tako i za šoping.

Poznato je da ljudi iz Srbije često idu u Temišvar zbog kupovine u popularnim tržnim centrima, ali pre svega, važno je pomenuti nekoliko ključnih stvari vezanih za sam grad. Zahvaljujući uticaju Austrougraske na ovom području, Temišvar je dobio nadimak „Mali Beč“, zbog arhitekture koja neodoljivo podseća na glavni grad Austrije. Sa obzirom na to da je mali grad, jedan dan je dovoljan da se obiđu sva značajnija i upečatljiva mesta. Posebno se izdvajaju tri trga: Trg Slobode, Trg Pobede i Trg Ujedinjenja. Na Trgu Pobede nalaze se Opera i Saborna crkva, kao i Banatski muzej, a na Trgu Ujedinjenja nalazi se rimokatolička katedrala, barokna palata, kao i Srpska Saborna crkva. Temišvar, prijatan i ušuškan gradić blizu granice, privlači naše državljane da, barem na kratko, promene okruženje i uživaju u miru i tišini.  

Osim prijatnog ambijenta, pristupašnih cena i tople atmosfere, Temišvar je poznat kao idealno mesto za kupovinu zahvaljujući svojim šoping centrima koji obezbeđuju veliki izbor za sve kupce, a od kojih se posebno izdvaja Iulius Mall.

Iulius Mall predstavlja najveći shopping centar na Balkanu, a nalazi se upravo u Temišvaru, na 15ak minuta od centra, i predstavlja raj za sve ljubitelje kupovine. Veliki broj prodavnica, od najskupljih brendova do onih pristupačnijih, pokriveno je upravo u ovom luksuznom i modernom shopping centru. Važno je napomenuti da se u Rumuniji i dalje koristi nacionalna valuta, lej, uprkos tome što je deo Evropske unije, tako da je pre kupovine neophodno zameniti novac. Poslednji sprat tržnog centra je posvećen hrani, tako da posetioci imaju priliku da uživaju u čemu god žele, od domaćih tradicionalnih jela, preko restorana brze hrane i specijaliteta iz različitih država. Takođe, posetiocima se na raspolaganju nalaze bioskop, kafići za kratak predah od kupovine, kao i igraonice za decu. Samo za obilazak Iulius Mall-a je potrebno par sati! Sa obzirom na to da je zaista enorman, ukoliko se odlučite za dolazak ovde, budite spremni da posvetite ceo dan kupovini!

Temišvar je miran i prijatan gradić, ušuškan na obali reke Begej, a zanimljivo je to što je on takođe i najveći centar Srba u Rumuniji. Pored svoje specifičnosti, željena je destinacija svih kupoholičara, zbog velike ponude koju obezbeđuju shopping centri, ali je u isto vreme i idealna destinacija za kratak izlet za naše državljane, jer ga od Beograda dele samo dva do tri sata vožnje!