Pet Zvezda

Top 4 idealne destinacije za praznični beg od realnosti

Saveti

Zimski period obeležen novogodišnjim i božićnim praznicima sa sobom nam donosi i nezaobilaznu prazničnu euforiju. Mnogi već znaju gde će otići na skijanje, a za one koji nisu veliki ljubitelji zimskih sportova i hladnog planinskog vazduha sledi četiri predloga za ovogodišnji winter getaway! Na listi se nalaze 4 idealne destinacije u kojima praznični duh posebno doprinosi celokupnom užitku.

1. Prag (Češka)

Prag nova godina

Magični glavni grad Češke nesumnjivo ima da ponudi mnogo toga! Nesvakidašnja, upečatljiva arhitektura koja krasi grad, odlična domaća kuhinja, kao i istorijske znamenitosti, predstavljaju ono čime će vas Prag definitivno ostaviti bez daha. U zimskom periodu, čaroban duh grada posebno dolazi do izražaja.

Pahuljice koje padaju i slojevi snega koji prekrivaju gradske znamenitosti  omogućiće vam da se osetite kao da se nalazite u pravoj bajci! Zahvaljujući tome što zimi nema tolike gužve na ulicama, užitak i obilazak će biti još potpuniji.

Pored šetnje Zlatnom ulicom, nezaobilazna je poseta Starom gradu, gde možete videti srednjovekovni astronomski sat, gotičku crkvu, i prelep trg, ali i poseta Vlcavskom trgu, gde su se odigrali svi događaji iz savremene češke istorije. Karlov most, simbol Praga, dobija posebnu, čarobnu notu za vreme praznika, Katedrala Svetog Vida, gotska građevina, oduševljava svojim izgledom, dok Praški dvorac predstavlja najveći dvorac na svetu i nezaobilaznu stanicu ukoliko se nalazite u češkoj prestonici!

Takođe, mnoštvo muzeja različite tematike zaintereseovaće svakog turistu, a tradicionalni specijaliteti češke kuhinje, gulaš i supa od kupusa, tu su kao idealni obroci za hladne, zimske dane! Zanimljivo je to što su praški božićni marketi su među najboljima u Evropi, a kuvano vino je posebno popularno u Češkoj za vreme zime, tako da ćete moći da ga probate na svakom koraku!

Cene smeštaja su najniže upravo u januaru i februaru, a uzevši u obzir da su ovo samo neke stvari kojima Prag može da se pohvali, on definitivno predstavlja grad koji vredi posetiti!  

2. Berlin (Nemačka)

Berlin nova godina

Drugi na listi top 4 idealne destinacije je Berlin. Mnoštvo turističkih atrakcija i istorijskih znamenitosti su samo delić onoga što ovaj grad čini izuzetno posebnim, ali u zimskom periodu, sve što želite da obiđete, obići ćete mnogo lakše, zbog manje gužve i pristupačnijih cena.

Očaravajuća Brandenburška kapija, zatim Rajhstag, mesto zasedanja nemačkog parlamenta i najpoznatija građevina u Nemačkoj, kao i Berlinska katedrala, samo su neke od znamenitosti kojima je ovaj grad ispunjen!

Holokaust memorijal, posvećen jevrejskim žrtvama, jedan je od najspecifičnijih na svetu. U Berlinu postoji mnoštvo fantastičnih muzeja, kao što je Topografija terora, ali većina muzeja se nalazi upravo na tzv. Muzejskom ostrvu. Aleksandrov trg, najveći trg u Berlinu, Istočna galerija, najduža otvorena galerija na svetu i neprekinuti deo Berlinskog zida, kao i „Checkpoint Charlie“, granični prelaz između Istočnog i Zapadnog Berlina, su još neke stanice koje morate obići u poseti ovom gradu.

Pored svega navedenog, ono što je veoma važno u zimskom periodu jesu božićni marketi, popularni širom Nemačke, ali su u Berlinu najlepši i najrazličitiji! Takođe, imate priliku da posetite jedan od najpoznatijih svetskih filmskih festivala, Berlinale, koji se održava baš u februaru!

Sa poznate „TV kule“ u Berlinu imaćete neverovatan pogled na grad okićen novogodišnjom rasvetom i ukrasima. Tradicionalna nemačka jela održaće vas sitim i punim elana za obilaženje, a pauza od obilaženja uz najbolja nemačka piva je svakako idealan način za opuštanje. Naravno, šoping u jednom od najvećih evropskih tržnih centara, Kaufhaus des Westens, učiniće vaš boravak ovde još potpunijim!

3. Dablin (Irska)

Dablin nova godina

Srednjovekovna i moderna arhitektura, bogata istorija i tradicija, kao i noćni život, ono su što Dablin čini neverovatnim i specifičnim. Katedrala Svetog Patrika, zaštitnika Iraca, kao i Trg Merion, Nacionalni muzej i O’Konelijev most su prve stanice u obilaženju Dablina. Lepo je obići i kuću poznatog pisca Oskara Vajlda, kao i Staru biblioteku na Triniti Koledžu koja će vas potpuno ostaviti bez daha, pre svega jer se upravo tu nalazi „Knjiga Kelta“, napisana 800. godine p.n.e! Naravno, ukoliko govorimo o glavnom gradu Irske, ono što moramo pomenuti jesu karakteristčni pabovi koji se nalaze na svakom ćošku! Tradicionalna irska muzika i odlična piva su ono što atmosferu čini fenomenalnom, posebno za vreme praznika. Fabrika Guinnessa, na sedam spratova, predstavlja poznatu turističku atrakciju, a važna je i poseta najstarijem irskom pabu – Brazen Head, koji je posebno aktuelan u novogodišnjem periodu. Najbolje mesto za hranu i piće, i idealno za beg sa hladnoće, jeste Temple bar, u poznatom kulturnom kvartu Dablina koji je ispunjen mnogobrojnim pabovima. Šetajući okićenom i uvek krcatom ulicom Mur, naići ćete na ogroman broj  štandova sa najrazličitijim proizvodima i mnoštvom ponuda, po specijalnim prazničnim cenama! Uživajte u praznicima u veselom irskom duhu! 

4. Briž (Belgija)

Belgija nova godina

Ukoliko dođete u Briž u prazničnom periodu, zaljubićete se u njegov duh, osetivši u potpunosti magiju kojom pleni. Bajkovit, miran, srednjovekovni grad u Belgiji, vratiće vas nekoliko vekova unazad. Na glavnom gradskom trgu, Markt, nalazi se srednjovekovni zvonik Belfort, jedan od najznačajnijih simbola Briža, na koji se možete i popeti. U njegovoj blizini se takođe nalazi i Katedrala Svetog Salvadora, izgrađena u 13. veku. Muzej Historium svoje posetioce provodi kroz srednji vek vizuelnim sadržajem, a posebno je značajno spomenuti i Baziliku Svete krvi, gde se nalazi relikvija za koju važi legenda da je natopljena Isusovom krvlju. U prazničnom periodu, Ljubavno jezero sa mnoštvom labudova je još romantičnije, a jedino što može da upotpuni vaš užitak jeste grickanje savršenih belgijskih čokolada ili čaša kuvanog vina. Šarmantni brižanski kanali će vas oboriti sa nogu, a najlepši i najpoznatiji vidikovac, Rozenhoedkaai, posebno je magičan za vreme praznika i najbolje je posetiti ga ujutru zbog manje gužve. U Brižu se zimi organizuje festival na kom se izlažu skulpture napravljene od leda, a dva predivna božićna marketa daju posebnu čar gradu za vreme praznika, pre svega zbog belgijskih vafli i praznične dekoracije. Jedno je sigurno – ako odete u Briž u zimskom periodu, dobićete jedno nezaboravno iskustvo!

Ovo su bile naše 4 idealne destinacije. Pročitajte našu rubriku Zimovanje za više saveta o tome kako da najbolje iskoristite vaš zimski odmor.