Pet Zvezda

Trebinje – najlepši grad Republike Srpske

Bosna i Hercegovina

Mnogi od vas su upoznati sa romanom i istoimenom serijom “ Ranjeni orao “, ali da li znate da su neke od najlepših i najromantičnijih scena snimljene baš u ovom najlepšem gradu Republike Srpske – Trebinje?

Ovaj prelepi grad se nalazi na samom jugu Hercegovine, u Republici Srpskoj, ispod planine Leotar, u dolini reke Trebišnjice.  Velika prednost ovog grada jeste njegov dobar geografski položaj. Nalazi se veoma blizu mora, oko 30 km od Herceg Novog ( Crna Gora ), i Dubrovnika ( Hrvatska) .  Naravno nije to jedini razlog zbog koga je ovaj grad privlačan velikom broju ljudi, turista. 

trebinje

Osim reke Trebišnjice ,  planine Leotara, i ostalih prirodnih atrakcija, turisti mogu da vide i Arslanagića most, muzej Hercegovine, stari deo grada, kao i nezaobilaznu Anđelkinu kapiju, koja predstavlja turistički biser Trebinja.   Mnogi turisti iz Srbije i Crne Gore po dolasku u Trebinje , prvo pitaju gde se nalazi ova čuvena kapija. Ali, da li ste znali da se dvorište kuće u kojoj je živela Anđelka, ustvari nalazi u Beogradu?

Međutim, ono zbog čega ljudi najviše posećuju ovaj grad jeste manastir Tvrdoš, osnovan u 13.veku, a podignut na temeljima crkvice iz 4.veka.  

trebinje

Naravno , tu je i Hercegovačka Gračanica, koja predstavlja vernu kopiju  manastira Gračanice sa Kosova i Metohije. Takođe, iz dvorišta Hercegovačke Gračanice se pruža prelepi pogled na celi grad.  

Ukoliko ste već bili u Trebinju,  niste mogli a da ne odete u čuvenu poslastičarnicu “Grk“, koja se nalazi u starom delu grada. Tu se služe razne vrste voćnih kupova, salata, i sladoleda.  U ljetnom periodu je tu stalno gužva, tako da će vam trebati mnogo sreće da odmah nađete mesto za sebe.

Smeštaj u blizini centra, možete naći za oko 20 evra, pa na više ( za dvoje ), zavisno od toga kakav želite. 

Značajne su i razne kulturne manifestacije koje se održavaju baš u ovom gradu , kao na primer, Dučićeve večeri poezije. Tom prilikom se okupljaju značajne ličnosti sveta poezije iz regiona, te se najboljem dodeljuje “ Dučićeva nagrada “ .