Pet Zvezda

Tvrđava Golubac, građevina koja je dobila ime po neuzvraćenoj ljubavi

Srbija

Koliko vas je zapravo posetilo, veoma važno srednjovekovno utvrđenje –tvrđava Golubac?

golubac

Zbog njenog dobrog položaja za tvrđavu su se borile Ugarska, Srbija i Otomanska imperija, u želji da je osvoje. Ovo veoma bogato istorijom utvđenje se nalazi na 2 sata od Beograda, i pripada nacionalnom parku “Đerdap“. Tvrđava Golubac predstavlja idealnu destinaciju za vaš jednodnevni izlet.
Poznata legenda o nastanku imena ove tvrđave govori o osmanskom zapovedniku, koji se zaljubio u meštanku Golubanu.

Zbog neuzvraćene ljubavi i njenog odbijanja da uđe u tvrđavu, bila je okovana u stenu, da bi se pokajala. Ta stena i dalja viri iz Dunava i nosi naziv “baba – kaj“, što na turskom znači “ pokaj se“ .

golubac

Kako bi ušli u ovaj kompleks, neophodno je da platite ulaznice, čije cena varira od toga šta sve želite da obiđete. Obilazak nekih delova tvđave je dozvoljen samo za punoletne osobe. Cena ulaznica je od 600 do 1200 dinara, zavisno od vrste ulaznice, a za decu uz pratnju roditelja je besplatno.

Takođe za profesionalno fotografisanje je neophodno da platite posebnu dozvolu. Verujte, da će vas ova tvrđava, kao i celo njeno okruženje, vratiti u daleku prošlost, u ono vreme o kome ste samo čitali u knjigama, ali je sigurno da će vam stvoriti divne uspomene. Na samom ulazu u kompleks nalazi se suvenir shop, kao i caffe bar, odakle možete da uživate u pogledu na prelepi Dunav , i svakako tvrđavu.