Pet Zvezda

Vodopadi, skrivene lepote Srbije

Srbija

Da li ste znali da u Srbiji postoji preko 80 otkrivenih vodopada? Svaki od njih je veoma lep i specifičan na svoj način i definitivno bi bilo lepo posetiti neke od njih. Vodopadi predstavljaju pravo remek delo prirode, ali i sve skrivene lepote Srbije, koje ne viđate baš često.

vodopadi

Veliki broj njih se nalazi na Staroj planini, skoro jedna trećina. Tu se nalazi i onaj koji je najviši, a nosi naziv Kaluđerski skokovi. Visok čak 232 metra.
Vodopad Lisine je jedan od zanimljivijih i najpristupačnijih. Možda je i iz tog razloga i najposećeniji. Nalazi se u blizini Despotovca i pod zaštitom je države.

Takođe jedan od poznatijih jeste vodopad Gostilje, posećen od strane mnogih turista koji borave na Zlatiboru. Prostor oko njega je sada dosta lep, te je i sam prilaz vodopadu uređen. Nalazi se blizu istoimenog sela Gostilje.
Samo 5 km od Soko Banje je vodopad Ripaljka do njega stižete dobro i jasno označenom stazom. Visok je oko 17 metara, a naziv je dobio po tome što “ skače “, to jeste kako se kaže u ovoj okolini “ ripa “. On je jedan od prvih zaštićenih spomenika prirode u Srbiji.

vodopadi SRBIJE

A na Kopaoniku, još jedno čudo. Vodopad otkriven tek oko 1998. godine, Jelovarnik. Nalazi se na visini od čak 1500 metara. Idealna je destinacija za avnturiste i planinare.

Jedan od specifičnijih je vodopad Prskalo. Nalazi se u Despotovcu i u većini slučajeva, kada je aktivnost vodopada velika, put do njega je dosta neprohodan.

Među najlepšima je sigurno vodopad Tupavci. Nalazi se takođe na Staroj planini. Da biste stigli do njega, potrebno je da pređete preko nekoliko mostova, ali prizor će vas sigurno ostaviti bez daha.
Veoma često odlazimo u mnoge druge države i divimo se njihovim prirodnim lepotama, a zapravo nismo ni svesni da nam se neke, možda čak i lepše, nalaze baš tu, ispred nas.