Pet Zvezda

Žabljak, netaknuta priroda

Crna Gora

Ako ste željni pravog odmora, prirode, Žabljak je idealna destinacija za vas. Verujte da će vas očarati sva ta mirna, čista i netaknuta priroda.  Iako je sigurno veći broj stranih turista koji posećuju ovo mesto, krajnje je vreme da se i mi upoznamo sa svim onim što nas okružuje, što nam je priroda dala i uživamo u tome na najlepši mogući način. 

zabljak

Smešten je između visokih vrhova Durmitora i privlači pažnju velikog broja turista, kako u letnjem, tako i u zimskom periodu. 

Pravi i istinski dragulj ovog mesta jeste dobro poznato Crno jezero ( Black lake) , smešteno pod Durmitorom, 3 km od samog Žabljaka.  Pripada Nacionalnom parku Durmitor koji je proglašen za svetsko prirodno dobro. Do jezera se stiže asfaltnom pešačkom stazom. Cena ulaza je 3 evra. Takođe, postoji mogućnost iznajmljivanja čamca, 8 evra/1h. Osim ovoga, ovo mesto vam nudi ostale brojne razonode, kao iznajmljivanje bicikala, šatora, prostora za kampovanje, pa i usluge vodiča. Oko jezera možete da prošetate celi jedan krug, šumskim putićem, koje će vam sigurno ostati u lepom sećanju. Ali, imajte u vidu da to sigurno neće trajati  kratko, obzirom na to da je jezero dosta veliko. 

Kako bilo, Durmitor je  i sam po sebi pravi izazov, naročito za one prave avanturiste. 

zabljak

Naravno, to nije sve. Durmitor ima čak 18 manjih jezera, među kojima su Zminje jezero, Zminičko i Sušičko samo neki od njih. Prije ulaska na teritoriju Nacionalnog parka, je takođe potrebno da platite određenu dozvolu za vaša motorna vozila (oko 15 evra).

Ono što je specifično za ovaj predeo jesu i sva ta netaknuta sela, izolovana od ljudi, buke i svega ostalog. Izgledaju baš kao ona sa filmova, pod planinama, sama, ali mnogo lepa.  Prilikom panoramskog razgledanja autom možete primetiti veliki broj vidikovaca, sa kojih se zaista pruža nestvaran pogled, kako na sam Durmitor, Žabljak, tako i na kanjone Tare i Sušice.

Zime na Žabljaku se isto veoma lepe i bajkovite, jer on ima itekako šta da ponudi. Pogotovo za  ljubitelje zimskih sportova. Dok je Žabljak veoma živ i u zimskom periodu, neka od njegovih sela su gotovo potpuno neprohodna u ovo doba godine. 

Ni smeštajnih jedinica ovde ne manjka, kako onog povoljnijjeg od 30 evra, pa i one od 100  evra. Put do Žabljaka je isto tako vredan spomena, za sve turiste, koji dolaze za različitih strana.  Pivsko jezero i reka Tara su samo deo onoga šta možete videti na ovom putu prirode.