Pet Zvezda

Zakintos, pravi raj na zemlji

Grčka

Kada je Zakintos u pitanju, apsolutno ne postoje reči kojima bi se dovoljno dobro moglo opisati ovo ostrvo. Ljudi, to je pravi raj na zemlji. Neka mesta, kao što je ovo jednostavno morate posetiti, doživeti, obići da biste shvatili. Bez sumnje je najlepše grčko ostrvo. 

Pripada jonskom moru, i nalazi se na krajnjem zapadu Grčke. Istraživanja kažu da je bio naseljen još u vreme praistorije, a prvi put se pominje u Homerovom delu Ilijadi. 

zakintos obala

Čini ga nekoliko malih ostrva koja ga okružuju, a glavno naselje jeste istoimeni gradić Zakintos, Zante. 

Najprivlačnije za turiste su naravno prelepe, rajske plaže. Najpoznatije su Laganas, Gerakas, Zakynthos Marine beach. 

Zatim Marathon beach, koja se nalazi na takođe veoma lepom ostrvcetu, koje pripada Zakintosu i nosi naziv Marathonisi island. Možete ga posetiti jedino preko dana, obzirom da je potrebno da iznajmite brodić to tamo. Treba da znate da na ovom mestu nema apsolutno niti jedan shop, prodavnica, samo priroda, pesak i vi. Zvanični stanovnici ostrva jesu kornjače – carreta,  ostrvo je zaštićeno od strane National Marine Park of Zakynthos. Takođe, jedna zanimljiva stvari jeste da kako se budete primicali ostrvu, primetićete da i samo ostrvo ima oblik kornjače. Na putu do njega možete videti Keri pećine, ali obilazak ne traje dugo, obzirom da su aranžmani vremenski ograničeni.

zakintos

A najpoznatija i najlepša plaža za kraj. To je čuvena Navagio beach, jedna od najpoznatijih svetskih plaža.  Karakteriše je kristalno čisto more, beli pesak i olupina starog broda koji je nasukan na plažu. Postoje mnoge priče kako je ovaj brod zaista završio ovde. Navodno je brod isplovio iz luke Kefalonije, za luku Drač. Kada je teret natovaren, u povratku ih je zadesilo nevreme, te je brod završio nasukan na tadašnjoj plaži Sv.Đorđa 1980. godine. On je tu ostao do danas, obzirom da kada su se vratili do njega, za izmeste brod, ostali su zapanjeni lepotom olupine koju su zatekli tamo. Te su odlučili da ga ovde ostave. 

Omiljeno mesto mnogih jeste i tvđava Boheli , koju trebate obazeno posetiti. Sa nje su pruža veličanstven pogled na more, obalu i sam Zante. 

Nakon toga posetite Solomonov trg, na kome se nalazi spomenik grčkom pesniku Dionisiosu Solomosu. On je  autor prve zvanične grčke himne “ Himne slobodi “, koja traje i danas. 

Manastir Anafonitria, se nalazi u jelovoj šumi i mesto je hodočašća velikog broja turista. U njemu se nalazi ikona Bogorodice Anafonitria , koju su povremeno nosili u razna sela za vreme suše, te je  tamo ostajala dok ne padne kiša.

A za sve one koji su ljubitelji noćnog života i provoda, tu je mesto Laganas. Tu se nalazi veliki broj restorana, barova i klubova. Do Zakintosa možete avionom iz Srbije, autom ili busom. Autom vam treba oko 25 sati, a avionom charter letovima oko 3 sata.