Pet Zvezda

Zelena metropola Evrope, grad Hamburg

Nemačka

Grad severne Nemačke, smešten na ušću Alstera i Bile, u reku Elbu. Hamburg je drugi po veličini grad u Nemačkoj i šesti u Evropskoj uniji. Poznat je još kao “Zelena metropola Evrope“. Karakteriše ga veoma duga istorija. Prvobitni naziv mu je bio Treva, a sadašnji naziv je dobio po istoimenom dvorcu smeštenom između reka Alstera i Elbe. 

hamburg

Hambur je grad u kome se dosta toga dešava, a i dosta toga ima za videti. Za početak,  Crkva poznata po koncertu triju orgulja, to je Crkva Sv. Michaela. Sa tornja crkve se takođe pruža veoma lep pogled. Gradska kuća, veoma impresivna, zauzima bitno mesto pri razgledanju grada.

Jedan od arhitektonskih dragulja Hamburga, Hamburgern Kunsthalle. Poznat je po jednoj od najimpresivnijih umetničkih kolekcija u Nemačkoj. Za beg od buke, izaberite krstarenje na jezeru Alster. Traje oko 2 sata, sa povremenim zaustavljanjima. 

hamburg

Ne morate biti ljubitelj shoppinga kako bi posetili ovo mesto. To je  Alster Arkaden. Ovde možete da vidite gvozdene noćne lampe i istorijske arkade, naravno sve to pored svih ekskluzivnih radnji koje se tu nalaze. 

Muzej emigracije posvećen velikim emigracijama, odlasku 5 miliona ljudi u SAD. Ovde možete da doživite zaista dramatične trenutke. Tu je i neizostavna Luka Hamburga, koja je treća po veličini u svetu i stara preko 800 godina.

Najpoznatija ulica u Hamburgu je Reeperbahn, Ulica crvenih fenjera. Predstavlja mesto uživanja i zabave, ispunjena brojnim restoranovima i barovima. Verovatno je ovo i najposećeniji deo grada, te će vas i svaki stanovnik ovo grada dovesti prvo ovde. Kažu da se ova ulica ne bi postidela ni pred najpopularnijom Ulicom crvenih fenjera u Amsterdamu. Definitivno ona nudi za svakoga po nešto.  

hamburg

Zbog velike prekrivenosti parkovima i jezerima, ovaj grad je poznat kao Zeleni grad ili Zelena metropola Evrope. Samim tim svoj beg od gradske buke možete pronaći na svakom koraku. Jedno od njih je Planten un Blumen botanička bašta. Za kraj, ono najzanimljivije, Hamburger Dom. Dom dolazi u grad na svaka tri meseca. Ulaz je besplatan, a vožnje su od 3 do 10 evra. Ovo je pravo mesto zabave. A pored rolerkostera i raznih drugih sprava za vožnju, pivnice i raznovrsna hrana su nezaobilazni.